Mám ráda polévky, které jsou skoro omáčkové – prostě hladké, krémové a husté. A mám ráda houby. Tudíž bylo nevyhnutelné udělat hladký houbový krém. Když ho uděláte hustý, bude to omáčka, když řidší, tak polévka. Záleží jen na vás.
Budete potřebovat tři menší cibule, hnědé žampiony, hlívu (nemusí být obojí, záleží jen na vás), rostlinnou smetanu, sůl, pepř, muškátový oříšek, sojovou omáčku, římský kmín, zeleninový vývar (nebo voda) a Hrašku na zahuštění.
Cibuli nakrájejte na jemno.
Polovinu hub nakrájejte na drobno.
Druhou polovinu hub si nechejte stranou.
Poté co zarestujete cibulku a přidáte k ní houby nakrájené na drobno, které také lehce orestujete, osolíte, opepříte, přidáte zeleninový vývar a necháte pomalu vařit, nakrájejte druhou půlku hub na širší plátky.
Houby naložte do oleje s grilovacím kořením (nebo jiným pikantním kořením).
Po půl hodině vaření jsem se snažila polévku rozmixovat tyčovým mixérem. I když normálně to zvládá v pohodě, zde asi nejvíc vadily nohy od hlívy, které jsou opravdu tuhé a bránily se rozmixování.
Slila jsem polévku přes cedník.
Drť z cedníku jsem přendala do nádoby Nutribulletu a přidala studenou vodu a dvě lžíce Hrašky.
Po necelé minutě mixování jsem konečně měla opravdu hladký krém. Přidala jsem ho k již scezenému základu.
Na zjemnění použijte smetanu. Osolte pomocí sojové omáčky – já používám Kikkomann.
Naložené houby krátce zarestujte a vložte do již hotové polévky/omáčky.
A můžete podávat… polévka je dobrá s krutony. A pokud uděláte hustotu omáčky, pak můžete podávat s rýží, brambory, těstovinami….. vlastně téměř s čímkoli, fantazii se mez nekladou.