I když jsem jedla „normálně“, tak jsem nikdy neochutnala tatarák. Představa, že bych měla sníst syrové maso mne opravdu děsila i ve snech. Proto vám nemohu slíbit, že takhle pomazánka z řepy chutná jako tatarák, tuto informaci mám jen přenesenou 🙂 Nicméně si dodnes myslím, že tatarák dělá tatarákem hlavně koření a ostatní složky, protože dle mého syrové maso nemá žádnou chuť (ale opět to nemohu potvrdit, protože jsem ho nikdy neochutnala).
Na přípravu této pomazánky budete potřebovat upečenou červenou řepu – jak na to, se dozvíte zde. Dále sůl, pepř, česnek, cibulku (já použila jarní, je jemnější), dobrý kečup nebo bbq omáčku (tato od Heinz je moc dobrá a navíc se slušným složením na to, že jde o kupovanou omáčku) a také dijon hořčici (nebo normální, ale tahle je prostě pikantní a dá tomu ten správný říz – kupuji ji v Lidlu)
Nejdříve na jemno nasekejte cibuli a česnek.
Poté přidejte oloupanou a nakrájenou řepu, bbq omáčku, hořčici, sůl a pepř. Dělala jsem to přiměřeně, ale řekla bych, že omáčky byly dvě lžíce a hořčice lžička.
Rozmixujte a ochutnejte a případně dosolte/dopepřete apod.
Pomazánka má krásnou barvu a kromě topinek ji třeba můžete namazat na pečivo nebo do tortil se zeleninou apod.
Ale na topince prostě chutná skvěle.
Určitě červenou řepu zařaďte do jídelníčku. Je to lokální potravina, je levná a je skvělá. Červená řepa podporuje peristaltiku střeva, čímž odstraňuje zácpu. Podporuje činnost žaludku a žlučníku. Odstraňuje z těla jedovaté látky. Vytváří vazivové tkáně. Zesiluje stěny cév. Zlepšuje využití bílkovin. Zajišťuje duševní pohodu. Zpevňuje pokožku. Aktivuje tvorbu červených krvinek. Je cenným pomocníkem v boji proti mykózám.
A když ještě přidáte kousek nastrouhaného uzeného sýra. Já ve vegan verzi, vy si vyberte jak chcete….
Dobrou chuť.