Zelená zelenina a zelená luštěnina – to zní skoro jako veganské zaklínadlo. Ale nebojte, je to moc dobré jídlo a velice snadné a rychlé na přípravu. Základem je jako téměř vždy – cibule a česnek. Cibule může být jen bílá, já ji zkombinovala s červenou, ale to nemusí být. Dobré je, ale nakrájet ji pěkně na drobné kostičky, v čemž vám pomůže úžasný držák na cibuli. A česnek na tenké plátky – tam si držákem přidržíte a díky škrabce Tygr nakrájíte opravdu tence.
To nejtěžší máte za sebou a pak už to jde jako po másle – vlastně po rostlinné oleji 🙂
Brokolici vařte cca pět minut v celku v osolené vodě, poté vyndejte a ihned zchlaďte. Okrájejte růžičky. Zbytek také nevyhazujte, měkčí části košťálu opět škrabkou tygr nastrouhejte na tenké plátky.
Připravte si fazolky – nejlepší jsou čerstvé, ale když prostě nejsou, tak nejsou, proto sáhněte do útrob vašeho mrazáku. A ještě budete potřebovat rostlinnou smetanu.
PS. To zelené vedle česneku je nakrájený košťál z brokolice.
Na oleji orestujte cibulku, česnek, přidejte fazolky, podlijte troškou vody a duste do změknutí fazolek.
Poté přidejte brokolici, lžíci sójové omáčky, pepř a rostlinnou smetanu. Provařte již jen krátce, aby si brokolice zachovala křupavost a barvu.
Podávejte s opečenými brambory a uzeným tofu, které jen nakrájíte na plátky a opečete spolu s brambory.