Jak víte, jsem již dva roky na rostlinné stravě. Když jsem to vloni oznámila provozní Školícího a relaxačního zařízení Sebuzín Danušce s tím, že si budu vařit sama, ať si se mnou nedělají starosti, tak mne rázně zastavila a řekla mi, že jsem host a prostě mi uvaří. A jak řekla, tak slíbila. Vloni jsem byla v kuchyni nápomocná radou a hlavně jsem jídla dochucovala.
Když jsem přijela na Sebuzín (je to malá vesnice cca 9 km od Ústí nad Labem) letos, tak mne překvapili – jednak ode mne nechtěli žádné recepty, myslela jsem tudíž, že budou vařit stejné věci, které jsem je naučila vloni. A protože jsem strávila v tomto úžasném zařízení tři týdny, předpokládala jsem, že těch pár jídel budou točit dokolečka. Určitě by mi to nevadilo. Byla bych vděčná.
Opak byl pravdou. Připravili si z vlastní iniciativy spoustu nových receptů – buď z mých stránek nebo z podobných. A hlavně za tři týdny zopakovali minimum. Ochutnávat jsem chodila už jen sporadicky. První týden jsem naučila holky z kuchyně vyrábět domácí sojanézu. Od té chvíle byly k snídani i veganské pomazánky.
Také do kuchyně zakoupili Nutribullet a tak nabízeli klientkám i smoothie. Prostě sen každého zdravě smýšlejícího člověka.
Fotila jsem vám jídla a pokusím se k nim dát i popisky – jen omluvte kvalitu – jídelna je pod úrovní budovy a denního světla je v ní pomálu a tak je vše focené při umělém světle. Ale pro vaši představu, jak to může vypadat, to myslím stačí. Všechny fotky si můžete prohlédnou TADY.
Důležité je, že to skvěle chutná. Kuchařka Růženka, které je 65 let (doufám, že se nebude zlobit, že to sem píšu :-)) vařila do loňska jen klasickou českou kuchyni a přesto se s veganským vařením „poprala“ na jedničku. Musela jsem před ní smeknout a vyrobila jsem jí řád zlaté veganské vařečky.
Ještě jednou velký díl všem ze školícího a relaxačního zařízení Sebuzín a pokud třeba plánujete svatbu nebo větší oslavu narozenin či kurzy jógy apod., určitě se na ně obraťte – luxusní ubytování pro cca 24 lidí, krásná zenová zahrada s jezírkem, velká učebna (tančírna, tělocvična, meditárna) – a ochota a um vařit prostě jinak.
Telefonní kontakt na provozní Danu Lahovskou je 724 144 765.
Je to prostě jednoduché – když někdo umí vařit klasicky, tak stačí málo a umí i vegansky. U Růženky ale oceňuji její ochotu se prostě učit. V tomto věku je to vzácné 🙂
Také bych ráda poděkovala účastnicím, protože během tří týdnů se mnou stejně jedla většina z nich a vždy jsem jim vysvětlila co jedí, proč a jak to je připravené a dnes mi chodí zprávy od nich, že tak začali vařit i doma a sklízejí úspěch. To mne opravdu těší. Nechci z lidí dělat vegany, na to si musí každý přijít sám, ale jsem ráda, když mohu inspirovat … nejen v tvoření, ale i v jídle 🙂