Myslím, že kuskus nemusím moc představovat, ale pro ty, kdo opravdu tuhle obilovinu neznají, tak jen krátce. Jedná se o kuličky z pšenice, ječmene nebo prosa, které se pro přípravu nevaří, jen zalévají vařící vodou. Já používám kuskus celozrnný a je to opravdu rychlovky na přípravu.
Na troše oleje orestujte libovolnou zeleninu – třeba mraženou, pokud opravdu spěcháte, dobře okořeňte (protože koření je prostě základ), jakmile je zelenina na skus, přisypte skleničku kuskusu, promíchejte ještě s ním. Zalijte dvěma skleničkami vařící vody, přidejte lžíci sojovky, přiklopte poklicí a vypněte plotýnku.
Za deset minut máte hotové úžasné jídlo. A to těch deset minut můžete dělat něco zcela jiného… no není to kouzlo??? Ale občas se mi stane, že to přeženu s množstvím…. a pak nastupuje recept číslo dvě…. koupíte portobella.
Portobello je velký žampion, který je jako stvořený pro plnění.
Většinou jsou to plodnice velké jako dlaň….
Portobella očistěte, vykrájejte nožičky, které nakrájejte na drobné kousky.
Přimíchejte je do zbytku kuskusu – tentokrát to byla extrarychlovka – jen cibulka, póre, kukuřice, sušená rajčata….. tou směsí naplňte žampiony a protože ještě zbyla, tak zbytek jsem dala na dno pekáčku.
Poskládejte naplněné žampiony.
Na vrch můžete ještě dát sýr – v mém případě uzený tavenýr, který se myslím hodí hlavně na zapékání.
A šup do trouby na 180st, cca 20 minut…
A pak už stačí jen servírovat….. ideálně se syrovou zeleninou.