Máte rádi pikantní jídla a chcete do svého jídelníčku dostat více luštěnin?? Pak určitě zkuste jednoduché jídlo – indický Dhal.
Kromě již zmíněné červené čočky budete potřebovat olej, zeleninový vývar, cibuli, česnek, kurkumu, garam masalu, chilli, zázvor, rajčatovou passatu a případně čerstvé bylinky.
Na oleji orestujte cibuli, česnek, zázvor a ke konci i koření, aby se rozvonělo.
Červenou čočku netřeba namáčet předem, stačí ji jen propláchnout.
Osmaženou cibulku, česnek, zázvor a koření zalijte hrnkem vody a přidejte rajčatovou passatu. Promíchejte.
Přisypte propláchnutou čočku a míchejte.
Občas promíchněte a hlavně přilévejte vodu dle potřeby. Vařte cca 15 – 20 minut. Poté ochutnejte, případně přidejte koření, osolte a opepřete. Já ještě používám tyčový mixér a lehce část Dhalu rozmixuji. Ne všechno, je dobré, když tam zůstanou i celá zrnka.
Správně by se Dhal měl podávat s plackami Chapati, ale ty jsem bohužel nestihla udělat… nebo je skvělý s rýží.
Ale pokud nemáte, můžete podávat třeba s tmavým pečivem apod.
A když zbude ještě druhý den, tak třeba i s bramborami…