Cheesecake je jeden z moučníků, který jsem měla ráda i dříve a tak to byla velká výzva. Klasický recept najdete tady. A v rostlinné verzi mi pomohl recept od výrobce Hrašky, kterým jsem se inspirovala.
Na korpus budete potřebovat 150 g sušenek a 70 g kokosového oleje.
Sušenky rozdrtíte, přidáte kokosový olej a zpracujete na těsto, kterým vystelete formu o průměru cca 26 cm.
Zapečete v troubě cca 10 minut na 160 st. Necháte lehce vychladnout.
Mezi tím si připravíte krém z 200 g vanilkové Hrašky, 1 litru rostlinného mléka, 100 ml kokosového oleje, 100 g třtinového cukru (tady jsem ubrala polovinu doporučeného množství z původního receptu, vy si upravte podle vlastní chuti), šťávu a kůru z jedné limetky a vanilkové esence.
Hrašku promícháme s mlékem a přidáme olej. Přivedeme k varu a na mírném ohni za stálého míchání vaříme 20 – 30 minut – je to nutné, aby se provařila Hraška a krém nebyl cítit po hrachu. Ochutnávejte a uvidíte, jak se taková zvláštní pachuť pomalu ztrácí.
Před koncem varu přidáme cukr, limetkovou šťávu, kůru z limetky a vanilkovou esenci.
Promícháme – dobré je použít tyčový mixér a vyšlehat krém do hladké konzistence.
Horký krém nalijeme na upečený korpus a necháme ztuhnout.
Nedávejte hned do lednice, aby vám povrch nepopraskal.
Polevu si připravíme z agaru nebo můžeme použít červené Dort želé, které je také vyrobeno z agaru. Místo vody můžete použít 100% džus z červeného ovoce.
Necháte vychladnout, nejlépe v lednici do druhého dne a podáváte….
Můžete ozdobit sedmikráskami, které jsou nejen krásné, ale i jedlé 🙂