Recepty na sladké vafle i slané vafle už na stránkách mám, ale jsou z doby, kdy jsem jedla takříkajíc vše… Dnes vám však ukáži, že to jde i bez vajec a mléka a dokonce i bez lepku.
Těsto připravte z 1/3 hrnku tapiokové mouky (lze nahradit rýžovou), 2/3 hrnku pohankové mouky, 4 lžic vanilkové Hrašky, hrnku rostlinného mléka (ale jde to i z vody, pokud nemáte), půl sáčku kypřícího prášku, 4 lžic oleje a špetky soli. Pokud nechcete bezlepkovou verzi, tak místo pohankové mouky dejte třeba špaldovou. Hrnek používám cca 2 dcl.
Vypracujte těsto a nechte ho chvíli odstát, stačí 10 minut. Mezitím si rozehřejte vaflovač.
Nalijte těsto a nechte vaflovač pracovat 🙂
Mezi tím si připravte co na to…. já ráda používám trochu naředěné marmelády… obzvlášť jsou-li domácí….
Pak už jen stačí doplnit datlovým sirupem a skořicí.
A ovoce k tomu nemůže nic zkazit.
Někdy si dopřeji k vaflím jen samotné ovoce – například strouhaná jablka se skořicí, agávovým sirupem, brusinkami a ořechy….
Nebo třeba povolené mražené ovoce a mandle….
A když doma máte rýžovou šlehačku, pak jsou to ty opravdové hody….
Na pocukrování používám svůj třtinový vanilkový moučkový cukr.
Nebo třeba naložené bezinky a židovskou třešeň…..