Zelňáko bramboráky…. Hlavní jídla / vegan

Zbylo mi kysané zelí a napadlo mne udělat zelňáky… ale ne takové ty kynuté, které zná asi každý z vás, ale bezlepkové v kombinaci s bramborami… a výsledek byl skvělý…

Budete potřebovat vše jako na bramboráky plus zelí…

Jen místo vajíčka jsem použila lněné semínko. Zelí a brambor je tak půl na půl.

Lněné semínko cca pět lžic a zalít vodou, aby se kolem semínek vytvořil takový gel…

Brambory nastrouhat najemno.

Přidat nabobtnané lněné semínko – když ho zalijete teplou vodou, tak mu stačí tak deset minut… prostě než nastrouháte brambory.

Pokud vám nevadí vajíčka, dejte místo lnu vajíčko…. ale lněné semínko je určitě zdravější :-))

Promíchejte, osolte, opepřete, přidejte prolisovaný česnek a zahustíte Hraškou.

Hraška je ochucená bezlepková směs, jejímž základem je mletý hrách a slouží k zahušťování či obalování.

Je to český výrobek a já ho používám moc ráda…

Určitě je lepší než když by se to zahustilo moukou.

A jde se smažit.

Víte, že smažení na zdravých olejích není tak špatné, jak se říká??

Pokud na smažení použijete rostlinný olej, nebudete jej přepalovat a nebudete obalovat ve strouhance, která je z bílé mouky, tak trošku toho tuku vám opravdu neublíží…

a umažené dáváme ještě na papírový ubrousek „okapat“

Zkoušela jsem i variantu na plech a do trouby – potírala jsem je zvrchu olejem

nebyly špatné, ale asi jsem asi jsem je trošku přesušila… prostě za mne vede pánvička 🙂

První várku jsme snědli jen tak… druhá byla příloha k zeleninov-fazolovo-rajčatové směsi….

 

 

 

 

Komentáře