Receptů na brokolicové karbanátky nebo placky je na internetu spousta… ale co když je chcete udělat bez vajíčka a bez lepku? Pak nezbývá než experimentovat.
Začátek je ale stejný. Potřebujete brokolici a můžete ji na pár minut lehce povařit. Poté vyndat a propláchnout studenou vodou. Z vývaru a několika růžiček si můžete udělat polévku. Jako pojící hmotu jsem tentokrát zvolila červenou čočku, kterou jsem uvařila spolu s řasou Kombu (to je to černé, co leží na misce). Nemusíte ji použít, ale luštěniny vařené s Kombu jsou lépe stravitelné a rychleji se uvaří. Řasy, které jsou vlastně jakousi mořskou zeleninou, obsahují o 10-20 procent více minerálních látek než běžná zelenina. Vůbec nevadí, pokud se vám čočka maličko rozvaří, jako se to podařilo mně…. sceďte ji a včetně řasy rozmixujte na hladkou kaši. Další složkou, která spojí hmotu dohromady je lněné semínko. Můžete použít hnědě nebo zlaté, rozemelte jej či rozdrťte v hmoždíři – cca 4 lžíce – a namočte do trochy vody. Za chvíli vám vznikne hustá lepivá pasta. Brokolici také rozmixujte. Smíchejte vše dohromady, osolte, opepřete, můžete přidat dva stroužky prolisovaného česneku a zahustit kukuřičnou strouhankou. Vypracujte těsto a na oleji smažte menší placičky. Jako přílohu jsem zkusila tradiční pučálku – tj. restovaný naklíčený hrách (já přidala i naklíčené mungo a zelenou čočku) s česnekem. Nebylo to špatné, ale ten hrách byl dost tuhý. Mungo a čočka byly super… takže tohle ještě musím vychytat… Protože mi ještě zbyla hmota na placičky, zkusila jsem je druhý den lehce „vytunit“. Protože ty první byly opravdu křehké a třeba otočit je na pánvi bylo celkem složité. Chuťově ale byly OK. Samozřejmě, že pokud vám nevadí lepek, tak by šly zahustit klasicky moukou…. ale já jsem nechtěla lepit tímto způsobem. Tak jsem přidala asi pět lžic hrašky a tři lžíce smažené sušené cibulky. Vymodelovala jsem čtyři pěkné kousky a dala je do pekáčku s olivovým olejem a tím jsem je i potřela a posypala sezamovým semínkem. Pekla jsem je spolu s červenou řepou (recept dodám) na 180st cca 20 minut. Se zeleninovým salátem a pečenou řepou neměly chybu….
Komentáře