Nevím, jak to máte vy, ale já jsem si dlouhá léta (no dobře, přiznám to, celých 45 let) myslela, že kokosové ořechy rostou na palmách, tak jak je vídám v obchodech, tj. hnědé, celkem malé, lehce šišoidního tvaru. Dokonce jsem to tak i dlouhá leta kreslila…. |
Až v Thajsku jsem se dostala do konfrontace se svou představou. Nejdřív jsem si myslela, že prostě tady roste jiný druh kokosové palmy, protože ořechy byly obrovské a zelené. |
||
Takový ořech je celkem těžký a dostat jím do hlavy není asi nic zábavného. Proto tu na palmách byly i výstrahy 🙂 Sice netuším jak se vyhnout padajícímu ořechu, když nevm, že právě letí na mou hlavu, ale byla jsem ráda, že jsme tuto situaci nemuseli řešit. |
||
Mačetou osekali vršek ořechu do špičky a tu uřízli. Uvnitř ořechu je lahodná kokosová voda (schválně nepíšu mléko, protože pod tím si všichni představují bílou tekutinu a to kokosová voda není, je téměř čirá a velice lahodná. Když si ořech koupíte u stánku (většinou stojí 40Bth) tak k němu dostanete i brčko. My jsme pili přímo z otvoru. | ||
Po vypití mléka nám ořech mačetou rozpůlili a teď bylo pěkně vidět, kde se v dužině ořechu skrývá ten hnědý ořech, který známe všichni z obchodů. Pomocí kusu dužiny, která je velice tuhá jsme vyškrábali bílé „maso“ – velice lahodný ořech. Konzistenci to mělo asi jako kedluben a chutnalo to skvěle. Z této části se lisuje kokosový tuk a zbytek se suší a mele a prodává jako mletý kokos. | ||
Kokosovým palmám se také říká stromy života. A to naprosto zaslouženě. Jen si vezměte, nač vše se dá využít. |
||
Kokosový olej je skvělý na redukci váhy, protože jako jediný se v těle neusazuje. Na kokosovém oleji se skvěle smaží, protože se nepřepaluje a vydrží bez změny teploty až 200st. Skvělý je i v kosmetice – více o použití kokosového oleje například zde. | ||
Možná budete při prvním setkání s kokosovým olejem překvapení, že sice říkáme olej, ale on je víc podobný tuku. Má bod tuhnutí 20st, takže jen lehkým zahřátím se stává tekutým. | ||
Kokosový cukr je skvělým přírodním sladidlem. Nízký glykemický index a vysoce výživný palmový cukr slouží jako jednoduchá náhražka cukru, která poskytuje energii a výživu. Sladké krystalky se vyrábí z nektaru kokosových květů. Jakmile jsou sesbírány, uvaří se a tím vytvoří karamel, který se rozdrtí na jemný krystal. Palmový cukr je perfektní volba pro každé použití, od kávy po čaj, cereálie, pečení a zákusky. | ||
Z hnědé kůry plodů se vyrábí kokosové textilní vlákno. Zhruba polovina vyrobených kokosových vláken se používá na netextilní výrobky, jako jsou výplně k čalounění sedadel a nábytku, izolace, kartáče atd. Druhá část se zpracovává na příze k výrobě tkanin, lan, provazů a vázaných koberců. |
||
V Thajsku jsme z kokosových ořechů viděli vyrobené hračky, dekorační předměty a také svítidla… Pokud si koupíte kokosový ořech a nevíte jak se dostat dovnitř, když nemáte pilku, koukněte na můj návod. | ||
Také si můžete doma připravit vlastní kokosové mléko. | ||
Další díly: 3. díl – Bangkok – Khao san road 5. díl – Bangkok – plavba po řece a Ležící Budha 6. díl – Bangkok – královské město |
||