Marokánky nejsou jen vánoční cukroví, zkuste si je udělat během roku jen tak a uvidíte, že si na nich pochutnáte stejně dobře.
1/4 l šlehačky, 160 g kandovaného ovoce, 160g ořechů (můžete použít různé směsi), hrst rozinek, 160g cukru, 1 vanilinový cukr a 20g hladké mouky. Šlehačku, cukr, vanilinový cukr a mouku svaříme za stálého míchání na kaši. Připravte si směs ořechů a kandovaného ovoce. Můžete zkusit použít sušené meruňky či švestky nakrájené na malé kousky v kombinaci s rozinkami (třeba namísto kandovaného ovoce). Směs vmícháme do vlažné kaše. Na plech vyložený pečícím papírem děláme lžičkou malé hromádky a zvolna pečeme.
Hromádky se roztečou do placiček, nechejte je na pečícím papíru zcela vychladnout, pak jdou krásně sloupnout.
Spodní část natřete čokoládou. Tento recept jsem kdysi slyšela od Petra Novotného a od té doby slaví v naší rodině i okolí velké úspěchy. Přidávám zdravou veganskou verzi – základní „kaši“ udělejte ze sojové nebo mandlové smetany, přidejte třtinový cukr nebo javorový sirup a lžíci celozrnné špaldové mouky – pokud chcete mít verzi bezlepkovou, tak lžíci vanilkové hrašky nebo pohankové mouky. Do uvařené kaše vmíchejte nakrájené sušené ovoce a ořechy.
Dále postupujte jako u předešlého postupu…. Hrudky se tolik neroztečou, ale chuťově jsou stejně vynikající… a čokoládu můžete, ale nemusíte 🙂
Krásné a zdravé vánoce!