Říká se, že existuje jen málo lidí, kteří mají k dršťkové polévce neutrální vztah… všichni ostatní se dělí do dvou skupin – na ty, kteří ji milují a ty, kteří nenávidí…. pokud patříte do té druhé, zkuste vyzkoušet tuto verzi, kde dršťky nahrazuje hlíva.
Hlívu ústřičnou nejdříve propláchněte a poté nakrájejte na proužky…. to jsem vám nevyfotila, protože jsem si původně říkala, že recept fotit nebudu…. takže někdy příště :-))
Kromě hlívy budete ještě potřebovat cibuli, sladkou červenou papriku, sůl, pepř, vývar, majoránku, česnek a jíšku.
Na sádle nebo oleji (ale sádlo je lepší) osmahněte nadrobno pokrájenou cibuli dorůžova a přidejte hlívu a spolu ještě cca 5 minut osmahněte.
Poté zasypte dvěma lžícemi papriky, zamíchejte ji dobře mezi cibuli a hlívu a zalijte vše 1,5 litrem vody/vývaru. Pokud jste zalili vodou, rozdrobte do polévky ještě dvě kostky vývaru.
Přidejte jíšku (udělanou nebo hotovou v granulkách) a ještě chvíli provařte. Poté vypněte sporák a osolte, opepřete, přidejte prolisovaný česnek a majoránku promnutou v prstech. I vizuálně je polévka podobná té originální…
100% vegan verze:
místo sádla orestujte hlívu na olivovém oleji, použijte zeleninový vývar a zahustit můžete Hraškou….