Zjistila jsem, že mi dělá dobře úplně vynechávat ve stravě živočišné bílkoviny a tudíž se budu snažit připravovat pokrmy ve vegan verzi. Tak jako tato směs, která trochu evokuje jídla dálného východu…
Na tři porce jsem si připravila – půlku cukety, mrkev, tři žampiony, dvě šaloty a půlku uzeného tofu. Šalotku jsem jemně nakrájela a dala ji zpěnit na cibulku, ostatní jsem si nakrájela na tenké plátky, mrkem nastrouhala škrabkou… Jako koření jsem vyzkoušela etiopský BerBer – dárek z firmy www.zdravedomu.cz – složení vidíte na obrázku, můžete experimentovat podle své chuti. Poté co se chvíli dusila zeleninka ve vlastní šťávě jsem přidala hrst nesolených arašídů. Klidně můžete zkusit i jiný typ ořechů…
Na dochucení jsem přidala asi lžíci sojové omáčky – používám Kikkoman, je přírodně fermentovaná.
Zeleninu jsem trošku podlila a přidala jsem půl plechovky kokosového mléka.
To, když otevřete nejdříve promíchejte, často bývá oddělený tuk od vody…..
Krátce jsem povařila, zahustila lžičkou bramborového škrobu rozmíchaného v trošce vody a na závěr, kdy už bylo téměř hotovo jsem přidala dvě lžíce naklíčených fazolek adzuki a mungo, které si sama klíčím na okně….
a díky komunikaci na FB mi Zlatka Kašová poradila, že naklíčené fazolky a čočku používá i jako vložky do jídel apod… tudíž jsem to zkusila a super…
Výsledné jídlo bylo lahodné, maso nechybělo ani trošku 🙂