Jsem vášnivý houbař… tedy vlastně houbařka… a mám radost, když se naučím sbírat novou houbu. O víkendu jsem vytáhla na houby svou kamarádku a ta mi ukázala jak poznat ryzec pravý.
Ryzec pravý na klobouku vytváří kruhy – oranžové a ve středu i lehce zelené, ale co je hlavní – po uříznutí z rány teče oranžové mléko a jak jsem se později i dočetla na netu, tak existují i další druhy ryzců, které mají oranžové mléko a všechny jsou jedlé. Tudíž se prostě nemůžete splést….
Hledala jsem na netu různé doporučené způsoby úpravy a jednoznačně kromě nakládání do octa, které u hub nemám ráda, je doporučováno grilování.
Ryzce jsem rozpůlila. Vytáhla jsem náš oblíbený gril. Houby jsem lehce potřela olivovým olejem rozmíchaným s grilovacím kořením. Šup s nimi na gril. Zavřít a cca 8-10 minut grilovat… Vonělo to krásně…..
A na houstičce, kterou jsem potřela troškou hořčice chutnalo skvěle…. a k tomu zeleninka… myslím, že brzy opět vyrazíme do lesa 🙂
PS. Díky Dášo moc!!!!