Pesto z bazalky jsem již zkoušela, ale od chvíle, kdy jsem zjistila, že to jde i z jiných bylin a ořechů, tak jsem pátrala a pátrala….
Nejvíc chvály se po internetu pěje na medvědí česnek. Bohužel jsem nenašla čas, ale ani místo, kde bych ho mohla natrhat vlastnoručně a skoro jsem vzdávala šanci, že z něj zkusím udělat pesto. Až díky blogu Jakorybicka jsem zjistila, že si jej mohu objednat ve Freshbedýnce. Ty sice u nás nerozvážejí, ale vyzvedla jsem si ji osobně v Praze. A protože nejsem žádný troškař, objednala jsem hned dva svazky.
Překvapilo mne, jak jsou velké…. 🙂
Ihned po návratu domů jsem měla chuť vyzkoušet jak to chutná…. doma byly jen nesolené, pražené buráky… tak jsem z poloviny prvního svazku udělala pesto s buráky.
Kromě medvědího česneku a buráků jsem přidala jen olivový olej a sůl.
Další várku jsem udělala s přidáním ještě dvou stroužků česneku.
Vše jsem vždy najemno rozmixovala.
Pesto bez přidaného česneku má jemnou, lehce česnekovou chuť.
S přidaným česnekem je samozřejmě výraznější….
Pestem jsem mazala housky, které jsem připravovala jako pohoštění na velikonoční neděli. Skvěle doplnilo chuť grilovaných placiček a cuket spolu s česnekovým dresingem a čerstvou zeleninou. Všichni se shodli, že lepší „hambáče“ nejedli.
Další várku jsem zkusila s vlašskými ořechy a došlo i na kombinaci s kešu ořechy.
Těžko říct, která nám chutná nejvíc… všechny mají něco do sebe. Jsem ráda, že jsem pro svou kuchyň objevila pesto jako takové a ještě lepší na tom je, že má tolik možností a variant….
Jednou z hlavních využití je na těstoviny. Prostě vmícháte dvě-tři lžíce pesta do uvařených horkých špaget.
A protože v lednici vydrží pesto max. měsíc a tentokrát jsem ho vyrobila tolik, že bychom ho určitě tak rychle nespotřebovali, zkouším jej zamrazit ve formičkách na led. Po zamrazení vyndám a přendám do sáčků…..
PS. Doplňuji, že mražení funguje bez problémů…