Miluji vůni citrónů a v poslední době i jejich chuť, ale musela jsem si k ní najít cestu. A jako vždy to znamenalo malé přenastavení i v hlavě.
Navíc jsem v poslední době objevila zdroj bio citrónů, tj. citrónů, které nemají chemicky ošetřovanou kůru. Mají je v Lidlu a já jsem hned nakoupila několik balení.
Hlavně proto, že jsem se díky prodělané nemoci začala zjišťovat jak předejít recidivě. A zjistila jsem, že důležité je odkyselit organismus. A byť to zní divně, tak citrón je zásaditý a hodně v tom může pomoci.
A tak již tři měsíce začínám den a startuji metabolismus tím, že si v teplé vodě (cca 40°C) rozmíchám šťávu z půlky citrónu a lžičku medu.
Ale ještě než citróny vymačkám, loupám si kůru (jen tu žlutou část). Vzniknou mi tenké šlupičky. Ty nakládám do vodky. A víte proč?? Protože si chci udělat domácí limoncello podle Itala v kuchyni. A protože jsem si chěla své ranní nápoje zpestřit, tak med střídám s BIO sirupy – už jsem vyzkoušela agávový, teď mám datlový. Díky citrónům si můžete upéct třeba muffiny podle tohoto receptu. Šťávu jsem využila na pití a tak jsou bez polevy 🙂 Také doporučuji jeden citrón zmrazit – a pak postupně strouhat do jídel kompletně celý. Mám to již vyzkoušeno a zdá se mi, že je i takto podávaný mnohem intenzivnější. Používám ho takto do kynutých i třených těst, ale i třeba do zeleninové směsi připravované na thajský způsob… Jako domácí lék proti nachlazení můžete i balíček rozinek spařit vařící vodou (rozinky dáte do cedníku a přelijete je) a pak zalít šťávou z jednoho citrónu a nechat do druhého dne rozinky macerovat. Pak už je uzobávejte.
Také si denně připravuji vodu, do které dám pár plátků citrónu a trochu šťávy.
Průběžně přes den džbánek dolévám. Obyčejnou kohoutkovou vodou.
A klidně si na dno dejte pár rozinek….
PS. při psaní tohoto příspěvku jsem váhala mezi citronem a citrónem a vězte, že obě varianty jsou správné…
takže se mějte citrónově i citronově…. 🙂