Pro někoho možná stará známá, pro někoho novinka …. seznamte se – QUINOA..
Jedná se o semena rostliny chenopodium quinoa. Potkáte se i s českým názvem – merlík čilský. Vzhledem připomíná obilovinu, ve skutečnosti se řadí k pseudoobilovinám, kterých hlavní předností je, že je bezlepková. Drobná kulatá zrnka quinoi jsou často na první pohled zaměňována s kuskusem, bulgurem či amarantem.
Lze ji koupit například v drogerii DM nebo na internetu.
Lze koupit quionu bílou, černou nebo červenou. Či její mix.
Pokud připravujete quinou jako přílohu, pro tři osoby vám stačí 2dcl quinoi. Pokud vážíte, tak 180g.
Dobré je dobře ji propláchnout a pokud máte čas, nechat ji alespoň hodinu namočenou ve vodě.
Pro přípravu jsem použila rýžovar, ale můžete jen obyčejně vařit v hrnci.
Na vaření použijte dvojnásobné množství vody. Přideje lžičku soli.
O vaření se v rýžovaru již nemusíte starat, pokud budete ale vařit v hrnci je nutné po přivední k varu stáhnout na nejmenší plamen a občas promíchat.
Vaří se cca 15 minut.
Quinou můžete podávat všude tam, kde se podává rýže, například s masovými nebo zeleninovými směsmi, jen chce směsi udělat pikantnější, protože samotná quinoa nemá výraznou chuť.
Lze ji připravit i na sladko, použít do salátů či využít na výrobu sushi místo rýže… určitě vyzkouším…. a co vy a quinoa??