Jeden z našich oblíbených moučníků…. předem podotýkám, že se nejedná o tiramisu, podobnost je čistě náhodná :-))
Budete potřebovat:
2 balení cukrářských piškotů
1 tučnější smetanu na šlehání
1 pomazánkové máslo
cukr podle chuti
ovoce
případně želatinu, pokud budete ovoce dávat navrch…
Nejdříve si lehce našlehejte smetanu na šlehání, nemusíte úplně do tuha, stačí je aby nebyla úplně tekutá, přidejte do ní kelímek pomazánkového másla. Doporučuji na pomazánkovém másle nešetřit, sama mám vyzkoušenou Madetu a je opravdu lahodná….
Vyšlehejte v jemný krém a oslaďte dle chuti.
PS. Všimněte si, že jihočeská Madeta nepodlehla tlaku EU a stále vyrábí pomazánkové máslo…. :-))
A pro nevěřící Tomáše doporučuji tento krém zkusit – je opravdu velice dobrý i třeba na promazávání dortů…. a pro rýpaly ještě jednou upozorňuji, že se nesnažím napodobit tiramisu, ale dělám pravý jihočeský krémový dezert 🙂
Dno misky potřete krémem, piškoty se k němu přilepí a nebudou se při natírání hýbat….
Poklaďte piškoty a potřete je rozvarem…. pokud se chcete vyhnout alkoholu, můžete udělat jen cukrový – tj. rozpustit lžíci cukru v půl hrnku horké vody, případně použít horkou ovocnou šťávu….. ale nejlepší je rum nebo medovina rozmíchaná v horké vodě….
Potřete tímto roztokem piškoty.
Potřete silnější vrstvou krému.
Můžete nyní přidat vrstvu ovoce, pokud jej nechcete dávat navrch a potírat želatinou.
Pokud dáváte ovoce, tak dáte slabší vrstvu krému na piškoty, ovoce a ještě jednu slabší vrstvu na ovoce.
Pokračujte druhou vrstvou piškotů. Opět je natřete štětcem alkoholovým roztokem.
Poslední vrstvu tvoří opět krém.
Tedy pokud máte ovoce již uvnitř.
Pokud jste ovoce nedali mezi, dejte jej na vrch.
Ze třetiny sáčku si připravte želatinu dle návodu a nechejte ji částečně prochladnout.
Ovoce potřete želatinou, zabráníte tak oschnutí a dodáte mu lesk.
Nechejte v lednici 24 hodin proležet a podávejte vychlazené.