Pečení polymerových hmot Šperky

Opakovaně dostávám maily s dotazy ohledně pečení polymerových hmot. 

Rozhodla jsem se vše kolem pečení shrnout do tohoto článku…. 

 

První důležitá věc je trouba. Určitě to musí být elektrická trouba. Plynové trouby totiž nemají dobrou regulaci a hrozí připálení či nedopečení hmoty. Můžete zapékat v běžné elektrické troubě, ale mnohem výhodnější vzhledem ke spotřebě energie je malá stolní trouba. Lze ji zakoupit řádově za stovky korun a slouží skvěle. 

Určitě si dejte pozor, aby měla časovač na 30 a více minut a regulaci teploty. 

Šikovné je, když se do vnitřního prostoru vejde dlaždička, na které pracujete – můžete ji použít rovnou jako „plech“. 

Další důležitou věcí je teplota pečení. Každý výrobce uvádí přesnou teplotu a dobu pečení přímo na balíčcích s hmotou. 

Je dobré tuto teplotu dodržovat. 

Protože špatná teplota – příliš vysoká –  může zapříčinit spálení či zežloutnutí hmoty  a pokud naopak budeme péci na příliš nízkou teplotu a hmotu nedopečeme, zůstane velice křehká a bude se nám lámat… 

 

Proto je dobré pořídit si teploměr do trouby a čas od času si přeměřit, zda vaše trouba stále dobře peče…. 

 

Koupě teploměru do trouby nemusí být žádná velká investice. 

Tento teploměr od Orionu vyjde na necelou stovku… 

Což se určitě vyplatí i pokud by to mělo zachránit jen pár spálených kousků…. 

Můžete si také změřit jaké „zrychlení z nuly na 110“ má vaše trouba :-)) Moje to dělá za 12 minut… tudíž když dávám do trouby první dlaždičku, nastavím časovač na cca 40 minut…  další dlaždičky, když už je trouba rozehřátá stačí na 30 minut. 
Pokud funguje regulace správně a vám se celou půlhodinu drží teplota na 11O°C, můžete si gratulovat….. 

A dobré je, označit si místo, kde je na ciferníku naměřená teplota 110st…. 

 

Přeji vám příjemné pečení a žádné připálené výrobky…. 

 

PS. O vaření polymerové hmoty vím jen tolik, že se nedoporučuje…. pokud chcete mít hezké výrobky a nemáte velkou elektrickou troubu, opravdu doporučuji uvažovat o této malé….. 

 

Komentáře