Opakovaně dostávám maily s dotazy ohledně pečení polymerových hmot. Rozhodla jsem se vše kolem pečení shrnout do tohoto článku….
|
První důležitá věc je trouba. Určitě to musí být elektrická trouba. Plynové trouby totiž nemají dobrou regulaci a hrozí připálení či nedopečení hmoty. Můžete zapékat v běžné elektrické troubě, ale mnohem výhodnější vzhledem ke spotřebě energie je malá stolní trouba. Lze ji zakoupit řádově za stovky korun a slouží skvěle. Určitě si dejte pozor, aby měla časovač na 30 a více minut a regulaci teploty. Šikovné je, když se do vnitřního prostoru vejde dlaždička, na které pracujete – můžete ji použít rovnou jako „plech“. |
||
Další důležitou věcí je teplota pečení. Každý výrobce uvádí přesnou teplotu a dobu pečení přímo na balíčcích s hmotou. Je dobré tuto teplotu dodržovat. Protože špatná teplota – příliš vysoká – může zapříčinit spálení či zežloutnutí hmoty a pokud naopak budeme péci na příliš nízkou teplotu a hmotu nedopečeme, zůstane velice křehká a bude se nám lámat…
Proto je dobré pořídit si teploměr do trouby a čas od času si přeměřit, zda vaše trouba stále dobře peče….
Koupě teploměru do trouby nemusí být žádná velká investice. |
||
Tento teploměr od Orionu vyjde na necelou stovku… Což se určitě vyplatí i pokud by to mělo zachránit jen pár spálených kousků…. |
||
Můžete si také změřit jaké „zrychlení z nuly na 110“ má vaše trouba :-)) Moje to dělá za 12 minut… tudíž když dávám do trouby první dlaždičku, nastavím časovač na cca 40 minut… další dlaždičky, když už je trouba rozehřátá stačí na 30 minut. | ||
Pokud funguje regulace správně a vám se celou půlhodinu drží teplota na 11O°C, můžete si gratulovat….. | ||
A dobré je, označit si místo, kde je na ciferníku naměřená teplota 110st….
Přeji vám příjemné pečení a žádné připálené výrobky….
PS. O vaření polymerové hmoty vím jen tolik, že se nedoporučuje…. pokud chcete mít hezké výrobky a nemáte velkou elektrickou troubu, opravdu doporučuji uvažovat o této malé…..
|