Tuhle dobrotu mi dělávala babička a říkala tomu řízky chudých…. Sladkou variantu jsem objevila až v dospělosti, kdy jsem o ní někde četla…. a tak každý rok, pokud neprošvihnu dobu kvetení černého bezu, připravuji „bezový oběd“ :-)) |
Základem celého jídla jsou květy bezu černého – možná ho znáte i pod jinými názvy, zjistila jsem, že lidových názvů je spousta… bezinky, kozičky, habzina, hulák, smradlinka a spoustu dalších….. Květy stříhejte i se stopkou a hledejte keře daleko od silnic apod. Já mám štěstí, uchránila jsem jeden keř na zahradě před vykácením….. |
||
Už venku květy oklepte, aby jste je zbavily případného drobného hmyzu a doma je ještě operte a nechte okapat. | ||
Připravte si těstíčko. Hustota by měla být asi jako kapání do polévky. Já vyšlehávám 2 vejce s 3 lžícemi mléka, 3 lžícemi hladké mouky, špetkou kypř. prášku a špetičkou soli. Hustotu koriguji přidáním mléka/mouky. |
||
Pokud budete dělat kosmatici na sladko, je těstíčko připraveno. | ||
Pro slanou variantu ještě trošku přisolte a přidejte strouhaný sýr – tak 3 lžíce. | ||
V těstíčku namáčejte květenství. Díky stopce se s květem dobře manipuluje. | ||
Vkládejte do horkého olejte a smažte. | ||
Poté co se zatáhne jedna strana, odstříhejte nůžkami tuhou stopku. | ||
Stopky vyhoďte, jsou na konzumaci příliš tuhé. | ||
Otočte a usmažte i z druné strany. | ||
Nechejte chvíli odsát tuk za papírové utěrce. | ||
Podávejte se zeleninou, zeleninovým salátem, dresinkem, brambory apod…. | ||
Pro sladkou variantu si ještě připravte skořicový a moučkový cukr. | ||
Osmažené z obou stran posypejte cukrem a podávejte ještě teplé. | ||
Komentáře