Jeden recept, který připravila moje kamarádka Zuzka a já jí fotila přes rameno a potom jsem moc ráda konzumovala :-)) Doporučuji určitě vyzkoušet…. |
Zuzka nám koláč upekla již na setkání u Olinky a hned musela rozdávat recept…. stále jsem se na něj chystala, až jsem nakonec postup nafotila přímo u Zuzky v kuchyni… A protože je Zuzka žena činu, tak i ona vaří podle receptů ve svém noťasu…. to jsem vám musela prostě vyfotit 🙂 |
||
Těsto – může být křehké, listové a nebo smícháme: • 200g polohrubé mouky • ¼ prášku do pečiva (opravdu jen trochu – jinak těsto moc vyběhne) • 2 vejce • 60g oleje • 100ml mléka |
||
Na náplň si připravte: 350g listového mraženého špenátu (3/4 balení od Bonduelle) |
||
• 2-3 stroužky nasekaného česneku • 1 malá sušená chilli paprička • 2-3lžíce másla • 1 zakysaná smetana nebo 250ml kvalitní smetany ke šlehání (30% a výše) • 2 lžíce parmazánu (případně goudy) • 2 vejce • 100g nivy • 100 g na proužky nakrájené shwardvaldské šunky, resp. Prošuto (možno nahradit moravským uzeným, cikánkou atd. – nikoliv jen klasickou šunkou, ta je nevýrazná!) |
||
Smíchejte suroviny na těsto – není moc husté…. mělo by jít do formy rozetřít stěrkou. |
||
Na másle orestujte česnek pokrájený na kousky spolu s chilli papričkou nakrájenou na malinké kousky. |
||
Přidejte povolený špenát. |
||
Po prohřátí špenátu přidejte zakysanou smetanu. Osolte, duste 5-10 minut. |
||
Špenát nechejte prochladnout. |
||
Šunku nakrájejte na kousky, sýr nastrouhejte nahrubo. |
||
Přidejte k vychladlému špenátu. |
||
Do směsi přidejte dvě vajíčka a promíchejte. |
||
Formu (28cm) na koláč vymažte máslem a vysypte moukou a rozetřete těsto. | ||
Na těsto navršte připravenou špenátovou směs a poklaďte kousky nakrájené Nivy. | ||
Dejte péct (cca 180st – 30 min.) – pokud použijete těsto listové nebo křehké, je potřeba těsto předpéct (20min na 200st). Výše popsané těsto není potřeba předpékat. | ||
Koláč je výborný teplý i studený…. | ||
Koláč jsem také doma zkusila…. jen jsem neměla šunku a tak jsem před tím, než jsem na pánev dala špenát osmahla kousky kuřecího masa naložené v oleji a ostrém koření…. a potom jsem postupovala stejně… | ||
S kuř.masem je to jemnější, ale stejně chutné…. |