Jako dítě jsem nejedla nic, co se podobalo tvarohu či hustému jogurtu…. naštěstí čím jsem starší, tím více si v mléčných výrobcích libuji a po narození dcery jsem přišla na chuť i Lučině a postupně její obliba u mne stoupala …. a když jsem objevila, že lze udělat Lučina doma, dostala jsem se na vrchol mé vášně k této pochoutce…. |
Budete potřebovat kvalitní hustý bilý jogurt – např. Selský jogurt od Hollandia. Lučinu můžete udělat jen z jogurtu, ale pokud ji chcete mít sametově smetanovou, přidejte ještě zakysanou smetanu. Celkem jsem použila 500g jogurtu a 180g zakysané smetany. |
||
Pokud použijete i smetanu, smíchejte ji dobře s jogurtem. V této fázi můžete, ale nemusíte směs osolit…. pokud neosolíte, můžete hotovou Lučinu použít i nasladko. Množství soli nechám na vás…. já prostě solila a ochutnávala…. |
||
Připravte si čistou utěrku a sklenici. Ideálně s víkem. Směs nalijte do utěrky vložené do sklenice. | ||
Z jogurtu (případně směsi) bude odkapávat syrovátka. Na netu jsem četla, že se to má nechat venku na lince… ale já měla obavy, aby se to venku nezkazilo a tak jsem celou sklenici dala do lednice… | ||
Po pár hodinách povytáhněte utěrku, aby se spodní část nemáčela v odkapané syrovátce. Utěrka celá navlhne a proto volné konce dejte na víčko sklenice, aby vám syrovátka neodkapávala do lednice 🙂 |
||
Druhý den je hotovo…. Odkapanou syrovátku nevylévejte, můžete ji použít na upečení chleba. | ||
Z 680g směsi jsem získala cca 300g skvělé domácí Lučiny. Navíc mám pocit, že i cenově jsem jinde… navíc když to srovnávám s Lučinou sametově smetanovou 🙂 |
||
Zkuste udělat domácí lučinu a věřte, že už se ke kupované nevrátíte 🙂
Domácí lučinu můžete použít jako základ pro výrobu nejrůznějších pomazánek… |
||