Po vánocích jsem v IKEA koupila krabici perníčků se slevou – spíš kvůli té krabici než obsahu…. a nějak jsem na ně zapomněla – objevila jsem je až před velikonocemi….. |
Naštěstí záruční lhůtu mají až do Lucie, takže v pohodě… Nicméně jsem nechtěla čekat na zimu a vymyslela jsem, jak je zužitkuji již nyní…. a nakonec z toho byly recepty dva :-)) |
||
Švédské perníčky připomínají tvarem naše sušenky, ale chuťově tam je cítit tradiční perníkové koření….. | ||
Dále jsem si připravila zakysanou smetanu a skleničku namixovaných jahod. Jahody jsem koupila, protože byly krásné… bohužel chuť nic moc, leda tak rozmixovat s cukrem :-)) |
||
Zakysanou smetanu jsem smíchala s mixovanými oslazenými jahodami a přidáme půl sáčku želatinového ztužovače. | ||
Roztahovací ráfek jsem upravila na velikost, která se vešla do víka od krabice s perníky a dno obalila alobalem. Pokud nemáte roztahovací ráfek, skládejte sušenky do jakékoli nádoby – jen to pak nebude moc dekorativní na podávání…. |
||
Střídejte vrstvu perníčků a vrstvu krému. | ||
Pokud vám bude střed vystupovat, udělejte jednu řadu jen okrajovou…. | ||
Zjistila jsem, že mám krému málo a proto jsem horní vrstvu udělala tak, že jsem použila další rozmixované jahody a přidala do nich druhou půlku ztužovače… kupodivu se to celé zbarvilo do růžova i bez zakysané smetany…. Srdíčka jsem udělala nakápnutím rozmixovaných jahod – teček – a protáhnutí špejlí….. |
||
A šup do ledničky….. a takto vypadá po 12 hodinách…. perníčky se snažily trošku vyplavat :-)) |
||
Tak a je tady…. trocha jahod na ozdobu…. když srdíčka trochu zanikla 🙂 | ||
Nakrojeno… ochutnáno…. | ||
Lehký moučník ke kávičce…..
A když jsem ho jedla, napadlo mne….. sušenky jsou perníkové a tak mi to nějak připomělo medovník…..
a protože mi ještě dvacet sušenek zbylo zkusila jsem ještě jednu variantu… |
||
A v lednici byla čirou náhodou Lahůdka – zakysaná smetana s příchutí medovník….. | ||
Nanášela jsem jen lžičkou, byla to rychlovka…. | ||
Pěkně slepit k sobě…. | ||
Zabalit a zase šup do ledničky….. | ||
A druhý den vybalit… trošku se to lepilo na alobal, příště to chce asi mazat dovnitř trošku méně a nechat si trošku na povrch a posypat třeba mletými ořechy. | ||
Krájejte šikmo… chutná opravdu jako medovník. | ||