Mám ráda karamel a pistácie a napadlo mne tyhle dvě chutě spojit do jedné a trošku jsem experimentovala a vymyslela jsem nové nepečené vánoční kuličky… |
Budete potřebovat 100g pistácií – nejlépe nesolených. Víte, že pistácie rostou na obrovských keřích?? A obsahují spoustu zdraví prospěšných látek?
|
||
Dále si připravte máslo, pistáciový puding v prášku a zkaramelizované salko. To lze již nyní koupit hotové, karamelové, ale časem jsem zjistila, že mi prostě to doma zkaramelizované chutná víc…. | ||
Půl másla a půl plechovky zkaramelizovaného salka rozehřejte v pánvi. Použijte pánev s nepřilnavým povrchem…. | ||
Do rozpuštěné hmoty (máslo se vám nebude chtít spoujit jednolitě s karamelem, ale s tím si nelamte hlavu) nasypte pistáciový pudingový prášek a ještě cca 3 minuty míchejte…. | ||
V robotu nasekejte oloupané pistácie najemno. | ||
Přidejte lehce vychladlou hmotu z pánve a ještě chvíli promíchejte. | ||
Výsledná hmota nemá nic moc barvu… ale ta chuť…. Dejte ztuhnout do ledničky – nejlépe přes noc. |
||
Do kuliček můžete zabalovat co vám srdce ráčí… oříšky, mandle, želatinové bonbónky, lentilky, kuličky z marcipánu… je to prostě jen na vás. | ||
Hmotu nabírejte lžičkou (tím odhadnete přibližně stejné množství) a rukama vytvořte placičku doprostřed které dejte náplň a obalte. Uválejte pěknou kuličku. Ruce si občas umyjte, aby na nich nezůstávala lepkavá hmota. Kuličky dejte na plech vystlaný peč.papírem a dejte je na cca 4 hodiny ztuhnout – nejlépe na mrazák. |
||
Poté je napichujte na párátka a namáčejte v rozehřáté čokoládové polevě. Připravte si kus polystyrenu přes který dejte peč.papír. |
||
Namočené kuličky zapichujte do polystyrenu. | ||
Po ztuhnutí čokolády přendejte do papírových košíčků. Z této poloviční dávky (tj. půl másla, půl karamel.Salka) vyrobíte cca 30 kuliček. |
||