Recept na pečený čaj, který v poslendí době je velice populární, byť to není žádná novinka, protože tento skvělý, čistě přírodní čaj připravovali už naše babičky, mi poslala paní Dáša Štěpánková, které tímto moc děkuji. |
Suroviny: 1 litr rybízu (my máme zavařovaný, ale myslím že není problém aby byl mražený) 1 litr míchaného ovoce (meruňky, borůvky, švestky, maliny, jahody, brusinky, jablka, mandarinky… – kdo co má nebo na co má chuť) – třeba u jahod nebo borůvek je vcelku jedno jestli jsou mražené nebo kompotované – v zimním období to dost dobře jinak nejde 1,2 kg cukru (dávám „jen“ kilo, jelikož neodvažuju ovoce – to dávám jen tak od oka) 2 citrony 2 pomeranče 10 hřebíčků 1 badyán 1 lžička skořice |
||
– do vyššího plechu dát rybíz (případně borůvky) – já měla málo raybízu, tak jsem to dohnala borůvkama | ||
– citrony a pomeranče omýt, nakrájet na menší kostičky i s kůrou – ostatní ovoce pokrájet taky – dělám o trošku větší kousky než jsou pomeranče a citrony |
||
– šťáva, která z ovoce vyteče při krájení, samozřejmě patří na plech k ovoci – všechno ovoce smíchat s cukrem – přidat badyán, skořici a hřebíčky |
||
– dát na 20 minut do trouby péct na 220°C | ||
– za horka plnit do zavařovacích sklenic, po vystydnutí skladujeme v lednici – pak už jen dát do kovice nebo hrnku a zalít horkou vodou |
||
A ještě inspirce z maminčiných receptů. |
Ještě dovětek od Markéty Peti:
Pokud pečeme citrusy i s kůrou, tak jedině Bio plody.
Ostatní citrusy jsou ošetřeny látkami charakteru pryskyřic a vosků, kterými jsou glycerolester borovicové pryskyřice (E 445), šelak (E 904), estery montanových kyselin (E 912), oxidovaný polyetylénový vosk (E 914) a leštícími látkami pro ovoce – mastné kyseliny (E 570) a dimethylpolyxiloxan (E 900). Jsou rozpustné v tucích (aby se nedostaly dovnitř plodu), takže je neodstraníme omytím. Ovoce se konzervuje kvůli dlouhému transportu na ochranu proti plísním a škůdcům a leští se, aby vypadalo pěkně. Takže i na strouhání citronové kůry do moučníků pozor.
Komentáře