Pečený čaj Různé nápady z kuchyně
Recept na pečený čaj, který v poslendí době je velice populární, byť to není žádná novinka, protože tento skvělý, čistě přírodní čaj připravovali už naše babičky, mi poslala paní Dáša Štěpánková, které tímto moc děkuji.

 

 

Suroviny:
1 litr rybízu (my máme zavařovaný, ale myslím že není problém aby byl mražený)
1 litr míchaného ovoce (meruňky, borůvky, švestky, maliny, jahody, brusinky, jablka, mandarinky… – kdo co má nebo na co má chuť) – třeba u jahod nebo borůvek je vcelku jedno jestli jsou mražené nebo kompotované – v zimním období to dost dobře jinak nejde
1,2 kg cukru (dávám „jen“ kilo, jelikož neodvažuju ovoce – to dávám jen tak od oka)
2 citrony
2 pomeranče
10 hřebíčků
1 badyán
1 lžička skořice

– do vyššího plechu dát rybíz (případně borůvky) – já měla málo raybízu, tak jsem to dohnala borůvkama
– citrony a pomeranče omýt, nakrájet na menší kostičky i s kůrou
– ostatní ovoce pokrájet taky – dělám o trošku větší kousky než jsou pomeranče a citrony
– šťáva, která z ovoce vyteče při krájení, samozřejmě patří na plech k ovoci
– všechno ovoce smíchat s cukrem
– přidat badyán, skořici a hřebíčky
– dát na 20 minut do trouby péct na 220°C
– za horka plnit do zavařovacích sklenic, po vystydnutí skladujeme v lednici
– pak už jen dát do kovice nebo hrnku a zalít horkou vodou
A ještě inspirce z maminčiných receptů.

Ještě dovětek od Markéty Peti: 

Pokud pečeme citrusy i s kůrou, tak jedině Bio plody. 

Ostatní citrusy jsou ošetřeny látkami charakteru pryskyřic a vosků, kterými jsou glycerolester borovicové pryskyřice (E 445), šelak (E 904), estery montanových kyselin (E 912), oxidovaný polyetylénový vosk (E 914) a leštícími látkami pro ovoce – mastné kyseliny (E 570) a dimethylpolyxiloxan (E 900). Jsou rozpustné v tucích (aby se nedostaly dovnitř plodu), takže je neodstraníme omytím.  Ovoce se konzervuje kvůli dlouhému transportu na ochranu proti plísním a škůdcům a leští se, aby vypadalo pěkně.  Takže i na strouhání citronové kůry do moučníků pozor.

Komentáře