Linecké s lemon curd Moučníky
Někdy si říkám, že některé recepty už nejde udělat lépe…  ale nakonec se přesvědčím o opaku… tak jako letos při pečení lineckého :-)) 

Nejdřív musím předeslat, že linecké není zrovna moje nejoblibenější pečivo, ale zbytek rodiny jej má moc ráda a tak jej každý rok peču s pravidelnou pravidelností… 

Ale letos jsem zkusila několik novinek a obě mají souvislost s citrónem. 

1. Do těsta, které připavuji tradičně z 

360g hladké mouky 

240g másla (opravdu je důležité použít máslo, nikoli margarín) 

120g moučkového cukru 

2 žloutků 

2 vanilkových cukrů 

1/2 kypřícího prášku 

jsem původně přidávala kůru a šťávu z půlky citrónu. Letos jsem místo toho citrón v biokvalitě (s neošetřenou kůrou) zmrazila v mrazáku a do těsta nastrouhala půlku kompletně… už při pečení se bytem rozhléhala skvělá vůně…. 

Ještě jedna malá vychytávka při vyvalování těsta. Těsto musí být odležené (nejlépe přes noc v lednici) a při válení použijte potravinářskou fólii pod i na těsto. Nemusíte tak podsypávat a zbytečně doplňovat do lineckého další mouku, která pak způsobuje lámání těsta. 

A dokonalou tečku udělalo promazání lineckého lemon curdem místo marmelády. 

Lemon curd jsem koupila v Marks and Spancer, ale lze si jej vyrobit i doma (ale má menší trvanlivost). 

Stejně jako při „mazání“ marmeládou používám místo nože sáček do kterého naplním lemon curd a ustřihnu růžek. 

 

 

Na spodní části stříkám kolečka krému a slepuji. 
Poté lehce pocukruji moučkovým cukrem. 
Skládám do plechové krabice vystlané pečicím papírem. Jednotlivá patra také prokládám pečicím papírem. 

A teď jen vydržet a nesníst do vánoc… 

Zkuste – spojení skvěle nakyslého krému a sladkého lineckého je totiž neodolatelné :-)) A to říkám já, která jsem linecké nikdy extra nevyhledávala. 

Komentáře