Nejsme polévková rodina, ale čím jsem starší, tím víc polévkám přicházím na chuť… hlavně těm, které bez problému nahradí celé hlavní jídlo a spolu s pečivem dobře zasytí…. třeba jako tato brokolicová 🙂
Budete potřebovat brokolici (ale na polévku nepadne celá, zbyde vám i na další jídlo – třeba míchanici), mrkev, bujón. Mrkev nahrubo nastrouhejte. Do hrnce dejte lžíci oleje a mrkev na ní osmahněte. Zalijte litrem vody a rozdrobte do něj dvě kostičky bujónu Pro vegan verzi použijte samozřejmě zeleninový. .
Zvlášť vařte brambory ve slupce.
Jednak si připravíte přílohu a základ jídla na další den a ušetříte si dobu vaření polévky.
Jakmile se voda s bujónem a mrkví začne vařit, dejte do ní celou hlavu brokolice a vařte cca 5 minut. Poté vyjměte a ihned zchlaďte studenou vodou. Nakrájejte z části brokolice malé růžičky bez košťálu. A vložte zpět do polévky. Dva vařené brambory oloupejte, nakrájejte a také vložte do polévky.
Závěr patří smetaně, vajíčku a muškátovému květu (pokud jste tohle koření ještě nezkoušeli, nebojte se a zkuste… dodá polévce skvělý „ocásek“ ….
Vajíčko rozklepněte přímo do polévky a rozmíchejte a smetany dejte tak 1dcl na zjemění chuti.
Vegan verze vynechá vajíčko a smetanu použije třeba sojovou.
Ochutnejte, případně přidejte sůl/pepř… ale většinou jsou bujóny dobře kořeněné, že další chuti netřeba…
Nejtěžší je polévku hezky nafotit. Foodstylisti si na to připravují talíř s čirou želatinou a polévku lijí jen na povrch, aby byly vidět kousky v polévce… já neželatinovala, jen jsem nalila do talíře jen trošku… takže ať se vám líbí, ale hlavně ať chutná :-))