Někomu může připradat spojení kokosu a švestek zvláštní, já tuto kombinaci naopak miluji… |
V původním receptu bylo podkladové těsto kynuté, ale protože můj manžel miluje linecká těsta, změnila jsem ho… a myslím, že to koláči vůbec neublížilo, ba naopak….
Normálně do koláče používám jen švestky, tentokrát jsem na zahradě dootrhala ještě zbytky rybízu a tak jsem ho použila také. Ale opravdu stačí jen švestky. |
||
Základní těsto si připravte z 300g polohrubé mouky, 140g cukru, 150g másla, 2 vajec, 1,5 lžičky skořice, 1 vanilkového cukru a 1 prášku do pečiva. | ||
Formu buď vyložte pečicím papírem nebo jej vymažte máslem a vysypte kokosem. Tento koláč je pečený ve formě o průměru 28cm. Je dost vysoký…. lze použít i o chlup větší formu a mít tak koláč o něco málo nižší…. vůbec to nevadí, vejde se alespoň na něj více ovoce. |
||
Těsto je hustší, musíte jej rozetřít stěrkou, nerozlije se samo….. | ||
Další vrstvu si připravte z 3 žloutků, 60g cukru krupice, 180g zakysané smetany a 60g kokosu. | ||
Vše dobře smíchejte a nalijte na spodní těsto. Na tuto vrstvu skládejte půlky švestek řeznou stranou nahoru. |
||
Můžete a nemusíte přidat rybíz. Vložte do vyhřáté trouby na 180st a pečte 25 minut. |
||
Během pečení si připravte kokosovou peřinu z 3 bílků, 60g cukru a 60g kokosu. | ||
Takto vypadá koláč po 25 minutách pečení. | ||
Lžící naneste kokosovou peřinku a pečte ještě dalších 15 minut. | ||
Poté zkontrolujte špejlí, zda je koláč propečený i ve středu….. | ||
Můžete podávat se šlehačkou, ale skvělý je i bez ní :-)) |