Ani nevíte jakou radost jsem měla z této rolády… to mám vždy, když si něco vymyslím a ono to vyjde… a tady mi to vyšlo na 100%… prostě radost péct :-))
Na roládu si připravte 6 vajec, cukr a hladkou mouku.
Původně jsem chtěla udělat jen obyčejnou roládu, kterou mám vyzkoušenou, nemusí se balit za horka a neláme se…. bylo to na přání Danušky, která s ní má stále problém. A pak jsem na nějakých cizích stránkách viděla, že mají rolády „malované“ a díky strejdovi Gúglovi a jeho překladači jsem pochopila, že vzor malují těstem na pečicí papír…. ale dál už to byl je hokus pokus…. protože ingredience jsem nikde nevyčetla…
A to jsem prostě musela vyzkoušet.
Těstíčko jsem si připravila z cca půlky vajíčka – vyklepla jsem zvlášť bílek a zvlášť žloutek a od každého jsem půlku nabrala. Přidala jsem lžíci kakaa, dvě lžíce moučkového cukru a tři rovné lžíce hladké mouky. Protože každé vajíčko je jiné a lžíce také, přidávejte suroviny po částech a šlehejte… výsledné těstíčko by mělo mít konzistenci ušlehaného bílku s cukrem, kterým se malují perníčky… ani moc tekuté, ani husté…. prostě tak nějak akorát :-))
Vzniklé těstíčko jsem dala do sáčku a odstřihla růžek.
Na pečicí papír jsem malovala oblíbené krucánky a tečky. Pokud neumíte malovat od ruky, můžete si pod papír dát nějakou předlohu.
Plech s namalovaným vzorem dejte do mrazáku. Na cca 1 hodinu.
Po hodině si připravte těsto na roládu.
Nejdříve ušlehejte bílky (5,5ks) se 120g krupicového cukru do pěny .
Poté zašlehejte do směsi po troškách žloutky (5,5ks).
Nakonec zašlehejte 80g hladké mouky. Hmoty vám z těch 5,5 vajíček vyjde skoro litr.
Vyndejte plech z mrazáku – jen pro úplnost mám velikost 41x32cm.
Nalijte těsto na kakaové krucánky.
Protože mi zbylo v sáčku hnědé těsto, bylo mi ho líto vyhodit a tak jsem ho nastříkala ještě na povrch.
Troubu předehřejte na 180st. Pečte 7-10 minut klasicky (pokud můžete bez horkovzduchu).
Upečenou roládu nechte vychladnout tak jak leží… nezamotávejte. Jako náplň používám nejčastěji šlehačku a ovoce. Jenže tentokrát jsem zapomněla koupit ztužovač šlehačky a tak jsem zkusila šlehačku vyšlehat s desertem Creme Ole. Do šlehačky jsem přidala 100 ml mléka, přidala prášek Creme Ole kokosový a vyšlehala. Vznikl krásný hustý krém. Roládu jsem lehce potřela marmeládou. Potřela šlehačkovým krémem a posázela čtvrtkami jahod. A teď teprve přišlo to překvapení. Stáhla jsem opatrně peč.papír a tahle nádhera na mne vykoukla… opatrně jsem roládu zabalila. Dekor vypadá moc krásně… byla jsem nadšená a hned jsem vymýšlela co příště …. použít šablonu… vícebarevný motiv.. atd atd :-)) Nevím, zda se mi to podařilo dobře nafotit, ale povrch rolády je takový sametový a vzor lehounce vystupuje…. Prostě hodně parády za málo vynaložené práce :-)) A nejenže krásně vypadá, ale i výborně chutná… A ještě si můžete všimnout, jak hezky vypadají i proužky, které byly na povrchu těsta… udělaly takové tečkování u vnitřní strany rolády.
Jeden milý mail:
Dobrý den paní Brýdová,
Vaše webové stránka navštěvuji velmi hojně.
Když jsem hledal inspiraci co otci ke svátku tak jsem neváhal a udělal malovanou roládu. Místo krucánků jsem těstíčkem nakreslil jeden starý japonský ornament, který jsem měl pod pečícím papírem natisknutý na normálním papíru.
Přikládám fotografie vzoru a výsledné rolády.
Mnoho zdraví a vřelých pozdravů
Posílá
Jakub Hrášek
Další originální roláda od Jany Gruberové, moc se jí povedla a myslím, že se na „Čarodějnicích“ bude líbit:-))
Slečna Charlotte Augustin vyzkoušela i barevnou verzi rolády a moc se jí povedla…. moc díky za fotografie 🙂
Krásné jméno, krásná roláda a dozajista krásná žena :-))
Po delší době zase dorazily fotografie krásné rolády – tentokrát ji dělala opět Jana Gruberová a její dvanáctiletá neteř…. dekorace je právě dílem malé slečny…
Roládu v negativu – tj. těstíčko na malování bílé a zbytek kakaový – taková je úžasná srdíčková roláda od Evči Kristové….