Původně to měl být recept… ale protože se mi opět (tento půlrok) již potřetí nepovedla želatina a tudíž se není čím chlubit, dávám to do bločku… třeba mi někdo poradíte, pomůžete…. |
Nápad byl takový – udělat něco mezi nepečeným dortem a tiramisu a na to jahody a želatinu (no dobrá, možná jsem to trošku překombinovala, ale to nic nemění na tom, že se to přeci mohlo povést :-)) | ||
I když to není u mne zvykem, pohrála jsem si poskládáním piškotů a pokapala jsem je griotkou… | ||
Krém jsem ušlehala ze šlehačky, pomazánkového másla, cukru a zakápla také griotkou… (proto to má narůžovělou barvu)
Nechtělo se mi to patlat na pišktoty stěrkou a tak jsem si to nandala do cukr. sáčku – s tím dělám moc ráda…. |
||
Narovnala jsem druhou vrstvu piškotů a opět lehce pokapala griotkou. | ||
Protože jsem zjistila, že na třetí vrstvu mi už nevystačí krém, tak jsem udělala další vrstvu jen při okaji. | ||
Do prostřed jsem naskládala půlky jahod a po kraji třetiny. Protože jsem už v nedávné minulosti (v dubnu poháry a v květnu dort pro mého manžela) totálně zkazila želatinu, vše nakonec skončilo v záchodové míse, tak jsem neriskovala a želatinu si připravila a nechala ji vychladnout, abych zjistila zda ztuhne… První jsem udělala Dortové želé od Labety (viz první obrázek)…. přesně podle návodu… a i ráno po x hodinách byla stále tekutá…. |
||
Druhou šanci dostal dr.Oetker – cukrárenské želé extra silné – opět jsem postupovala podle receptu -dokonce jsem dala pouze 450ml vody – jako pro sichr… :-)) Po třech hodinách začalo tuhnout… hurá…. takže jsem ho v konzistenci hustého, ale ještě neztuhlého nalila na dortík, který zatím čekal v lednici … bylo něco kolem půlnoci… vypadalo to dobře…. dala jsem do lednice a odešla spát…. |
||
Ráno mne čekalo nemilé překvapení – želatina se vsákla do piškotové vrstvy a nahoře jakoby popraskala… a konzistence byla podobná té, kterou jsem tam nalévala večer… s tuhým želé to nemělo nic společného…
Mrzí mne to, dřív se mi želatiny dařily bez problémů a tak netuším, kde je problém a mám skoro strach pokoušet osud dál…. |
||
Na chuť to není zas tak špatné – moje dcera mi řekla, že to chutná jako punčák 🙂 Díky krému naštěstí nejsou rozmáčené spodní pištoty, jen ty pod jahodami….
A co vy? Jaké jsou vaše zkušenosti s želatinou?? Můžete psát tady pod článek nebo diskutovat přímo na Facebooku… |