Red velvet Moučníky

Recept podle amerického originálu pro vás skvěle upravila, vyzkoušela a nafotila Olinka Priclová. Moc jí děkuji, protože jsem měla možnost na FIMOŠílení v Dubči dort ochutnat a byl opravdu skvělý!! Sama se na něj teprve chystám, pokud se mi povede stejně krásně jako Olince, přidám poté foto…

Red Velvet Cake je cukrářský pojem hlavně v Americe. Kdo se dívá každé pondělí na coolu na pořad Báječné dorty, o něm už určitě slyšel.
U Monči na FB se před nedávnem objevil odkaz na recept od americké dortařky…

Po mnoha svých dřívějších nezdarech jsem na výrobu dortů zanevřela, ale tento recept mě nadchl a musela jsem ho zkusit.

  

250g dortové mouky
(v původním receptu je použitá mouka „cake flour“, která se dá velmi snadno namíchat i z českých ingrediencí – na ¾ hrnku několikrát prosáté hladké mouky přidáte 2 lžíce kukuřičného škrobu (Gustin, Amylon, Maizena…)
½ čajové lžičky soli
2 lžíce holandského kakaa
110g másla
150g cukru
2 velká vejce
1 čajová lžička vanilkové esence
240ml podmáslí
červené barvivo (2 lžíce tekutého nebo přiměřeně gelového)
1 čajová lžička bílého vinného octa
1 čajová lžička jedlé sody

Troubu předehřejeme na 175 °C a máslem vymažeme dortovou formu o průměru 24cm (dno je vhodné ještě vyložit pečícím papírem). Tahle příprava je nutná udělat předem, protože těsto musí po přidání kypřidla velmi rychle do trouby.
Budete potřebovat 3 nádoby, nejlépe 2 mísy a jednu nádobu s hubičkou.
V první míse vyšleháme máslo s cukrem do pěny a po jednom vmícháme vejce a vanilkovou esenci.
Ve druhé míse důkladně prosejeme a promícháme dortovou mouku, sůl a kakao.
V nádobě s hubičkou smícháme podmáslí s barvivem (bude to fakt hodně červené, takže nedoporučuju brát si na sebe při přípravě bílé tričko… ozkoušeno…)

Do máslové směsi nyní budeme zašlehávat postupně moukovou a červenou směs (mouka, červená, mouka, červená, mouka).

Odteď to bude rychlovka! Do malé mističky nasypeme lžičku sody a přidáme lžičku octa – nastane šumící reakce :-), směs ještě rychle promícháme a fofrem jí vmícháme do těsta. Vše bleskově nalijeme do dortové formy a šup s tím do trouby.
Red Velvet Cake pečeme cca 25-30 minut, propečení klasicky zkoušíme zapíchnutím špejle do středu dortu.
Po upečení necháme zcela vychladnout a po vyjmutí z formy zabalíme celý korpus do potravinářské folie a vložíme do mrazáku, což je další cukrářská finta, díky které se lehce povolený zmrzlý dort lépe prokrajuje a vrství na krém.

Cream Cheese krém

Spolu s Red Velvet Cake korpusem tvoří tento krém dokonalou kombinaci.
250g Philadelphie (bez příchuti)
250g Mascarpone
1 čajová lžička vanilkové esence
110g moučkového cukru
400ml vysokotučné šlehačky (je potřeba alespoň 35-40% tuku – dělá například Kunín – De Luxe)

V míse vyšleháme oba sýry, přidáme vanilkovou esenci a cukr. Nakonec rychle a krátce (aby se nezdrcla) zašleháme studenou šlehačku, krém krásně zhoustne.
(Kombinace těchto dvou sýrů je nutná, mascarpone je tužší a drobivější, philadelphia naopak krémovější. Jedno bez druhého nebude fungovat, vyzkoušela jsem za vás… )

Zmrzlý korpus necháme chvíli na lince povolit, prokrojíme a naplníme krémem.

Krému je hodně, takže s ním můžete celý dort ozdobit, nebo jen lehce pomazat a potáhnout některou potahovací hmotou (např. hmotou z pěnových bonbónů).

Červený korpus je úžasně jemný a díky použitému podmáslí není suchý a dusivý, takže se dort dá jíst ještě tentýž den.

Nicméně proležení k prolnutí chutí s krémem mu rozhodně prospěje 🙂

Tento dort byl potažený hmotou z pěnových bonbónů a pomalovaný štětečkem gelovými potr.barvami přesně podle originálu (šperku, který vyrobila oslavenkyně – Veronika)

Opravdu doporučuji vyzkoušet, dort byl úžasný :-))

Stejným způsobem je možné udělat i červené buchtičky do cukrářských košíčků a navrch nastříkat krém.
(košíčky mám nafocené taky, foto dodám ve čtvrtek večer)

 říjen 2012 – autorka článku – Olinka Priclová – vytvořila tenhle výborný dort i jako dárek pro zahraniční lektorku Carol Blackburn – ve tvaru šperků, které Carol vyrábí.

 A chuť si nezadala se vzhledem… :-))

O tomto dortíku pro Carol jsem věděla, protože jsem ho u Olinky objednala…. ale koukejte to překvapení pro mne :-)) bylo mi líto do něj zakrojit….

Více fotek z této skvělé akce, kde jsme si spolu s ostatními účastnicemi pochutnali na těchto skvělých dortech od Ojinky můžete vidět na Facebooku.

 

Komentáře