Patříme s manželem mezi menšinu, kterou svíčkovou neuctíte… a tak jsem ráda, že pro vás ostatní, kteří považujete svíčkovou za klasiku české kuchyně, připravila recept a postup její přípravy v oblíbeném pomalém hrnci Martina Balážová. |
Tento recept vznikl kombinací různých receptů na svíčkovou a vzhledem k tomu, že zde nejsou použita žádná speciální dochucovadla ani zahušťovadla, má u nás doma přízvisko „zdravá“ a „bezlepková“ a je bezpochyby vhodná i pro malé děti. 🙂 |
Suroviny: 1 kg masa (zde bylo použito: 0,6 kg vepřového karé, 0,2 kg vepřové kostky, 0,2 kg kuřecí prsa) kořenová zelenina (0,4 kg mrkve, 0,3 kg celeru, 0,15 kg petržele) 2 střední cibule koření: 4 bobkové listy, 15 kuliček černého pepře, 10 kuliček nového koření 2 lžíce sádla sůl citrónová šťáva 0,25 l smetany na vaření (10 % tuku) trochu polotučného mléka |
||
Maso osušte, kořenovou zeleninu a cibuli nahrubo nastrouhejte (já místo ručního struhadla používám letitý robot). |
||
Nádobu pomalého hrnce postavte na sporák a rozehřejte v ní 2 lžíce sádla. Na něm ze všech stran opečte připravené maso. |
||
Maso vyjměte a do nádoby nasypte zeleninu, průběžně míchejte dokud nebude opečená „dozlatova“. Přisypte koření, znovu promíchejte, nádobu odstavte z plotýnky. |
||
Do nádoby k zelenině vložte zpět maso a vše podlijte vroucí vodou. Nádobu vložte do základny pomalého hrnce a vařte 3 hodiny na stupeň 2. |
||
Z nádoby vyjměte maso a koření. Zeleninu i s vývarem přelijte do hrnce, přidejte ohřátou smetanu a rozmixujte ručním mixérem. Tím, že zeleninu rozmixujete, získáte hustou, zeleninovou omáčku. Hrnec postavte na plotýnku a omáčku nechte přejít varem. Je-li příliš hustá, nařeďte ji mlékem. Dochuťte solí a citrónovou šťávou. |
||
Podávejte s houskovým knedlíkem, ozdobte brusinkami. 🙂 |