Rohlíkové těsto, které nejčastěji připravuji 🙂
Na těsto si připravte:
260ml vody
20g oleje
2 lžičky soli
1 lžíce medu nebo javorového sirupu
350g polohrubé mouky
150g hladké mouky
droždí
Pokud použijete domácí pekárnu zvolte program TĚSTO
Nelekejte se to ho medu či javorového sirupu v těstě, není tam vůbec cítit…. nahrazuje cukr, který se běžně i do slaných kynutých těst dává… a to těsto je opravdu super.
Vykynuté těsto rozdělte na poloviny, každou vyválejte na placku a rozřízněte na šestiny.
Rohlíky motejte od nejširší hrany.
Pokud se vám nechtějí motat rohlíky, můžete si udělat bulky. Ty buď nařízněte nožem nebo si připravte kráječ na jablka.
Umotáme rohlíky a necháme je ještě na plechu cca 20 minut dokynout.
Poté potřeme slanou vodou, posypeme mákem nebo sezamem.
Pečeme na 180st (ne horkovzduch, ten vysušuje) cca 20 minut.
Sypat můžete i neloupaným či loupaným sezamovým semínkem….
Zdravější varianta receptu – špaldovo-pohankové rohíky