Každé oko rádo spočine na hezky upraveném stole. Co si budeme povídat, když jídlo hezky vypadá, máme na něj větší chuť. Proto jsem ráda, že pro vás Mája Marešová – www.melouny.blogerka.cz – připravila názorný postup, který vás seznámí s technikou dekorativního vyřezávání do ovoce a zeleniny. V podstatě se jedná o „kreslení“ nožem do zeleniny / ovoce. |
K tomu, abychom mohli začít tvořit, potřebujeme zeleninové nože, ozdobná dlátka a samozřejmě surovinu, v tomto případě vodní meloun. | ||
Motiv (písmenka) připevníme špendlíky | ||
a obřízneme je nožem. | ||
Odstraníme slupku, nejdříve okolo písmenek | ||
a pak po celé vrchní polovině melounu | ||
Postupně vyřezáváme jednotlivé lístečky růže. | ||
Abychom zvýraznili jednotlivé části lístečků, za každým řezem lístečku vyřízneme klínek. | ||
Takto pokračujeme pořád dokola, lístečky postupně zvětšujeme. | ||
Stejně postupujeme u druhé a třetí růže. | ||
Vyřízneme kytičky po stranách melounu. | ||
Úzkým nožem tvarujeme lístečky tak, že nůž je při řezu více postavený, | ||
ale zároveň směřuje mírně pod lístečky. | ||
Hotové lístečky podřízneme, čímž vystoupí na povrch. Laicky řečeno, seřízneme okolo lístečků zelenou slupku trošku do hloubky. | ||
Na závěr do prázdných míst vyřízneme lupínky. | ||
Celý meloun můžeme ozdobit zářezy, které provedeme dlátkem ve tvaru „U“. | ||
Meloun v celé své kráse. Dobrou chuť! |
Komentáře