Recept na meruňkový koláč je od Michely Vrankové, moc děkuji a určitě zkusím… myslím, že ani s kompotovanými broskvemi to nemusí být špatné :-)) |
Suroviny na korpus: 200g hladké mouky 125g tuku 365g cukr krupice (lze i krystal) 50g mletých oříšků (já používám vlašské) 1 vejce Suroviny na náplň: 3x tvaroh 220g cukru 250 ml šlehačky vanilkový cukr Další suroviny: meruňky (kompotované či čerstvé) meruňkový džus či šťáva z kompotu (lze vynechat) 3x dortové želé v prášku cukr na ochucení želé |
||
Postup: Suroviny na korpus smíchám na vále a vypracuji hmotu, kterou uložím do ledničky. Vychladlé těsto vyválím na placku, kterou dám na plech |
||
a upeču do růžova (na fotografii je těsto už moc tmavé!). Peču na 160 °C asi 20 minut. | ||
Mezi pečením si připravím náplň. Šlehačku ušlehám dotuha, přidám tvaroh a cukr a vyšlehám do hladké hmoty. | ||
Náplní potřu upečené těsto. Je dobré chvilku počkat na schládnutí korpusu, ale není třeba, aby byl zcela vychlazený. | ||
Na tvarohovou náplň naskládám meruňky a strčím buchtu do lednice.
S čerstvými meruňkami je buchta lepší, ale pokud nemám, dělám buchtu z kompotovaných meruněk, ty je pak třeba nechat dobře okapat. |
||
Nakonec si připravím dortové želé dle návodu. Dobře vychlazenou buchtu poliji vlažným želé. Je dobré nespěchat a lít želé opatrně, aby se nepromíchalo s tvarohovou hmotou a zůstalo pěkně čiré. Je to ale záležitost estetická, nikoli chuťová, takže pokud se úplně nepovede, nezoufejte, buchta chutná i tak skvěle. | ||
V originálním receptu je želé děláno do meruňkového džusu. Protože doma džusy nevedeme, dělám želatinu buď do vody s cukrem (v případě čerstvých meruněk) nebo do šťávy z kompotu. Obojí chutná moc dobře.
Dobrou chuť. |