MF dnes mne v říjnu oslovila, zda bych nemohla být jedním z porotců testování domácích pekáren… a protože jsem majitelkou tohoto zařízení již několik let (tuším, že pekárnu jsem zakoupila začátkem roku 2005), ráda jsem pozvání přijala. |
Test se konal v centru Centru energetického poradenství PRE v Jugmanově ulici v Praze. Testovalo se dvanáct pekáren. Testování technických parametrů domácích pekáren prováděl Institut pro testování a certifikaci, a. s. Zlín v říjnu a v listopadu 2010. My jsme jako porota hodnotili chuť a kvalitu upečeného chleba. Když jsem dorazila na místo, již se ve všech pekárnách pekly první chleby ze směsi. |
||
A toto z pekáren vylézalo. Protože lidé z MF, kteří pekárny obsluhovali, nikdy s pekárnami neměli osobní zkušenost, zdály se jim první chlepy takové nějaké malé…. Musela jsem jim říci, že jsou prostě sražené, nevykynuté, nepovedené… že takové končí rovnou v koši…. |
||
Podobný tvar „vyplivly“ všechny testované pekárny…. tudíž bylo jasné, že není chyba ve stroji, ale ve směsi….
… za chvíli byla objevena chyba – všechny nakoupené směsi byly dva měsíce prošlé – tj. droždí, které obsahují již nefungovalo…..
Jednou z porotkyň byla paní z Labety a ta byla překvapená, že obchodní řetězec Lidl nabízí prošlé směsi…. tudíž to je rada i pro vás – při nákupu směsí „nekřečkujte“ … i toto je zboží, které může lehce projít a zkazí vám celý výsledek vaší práce…. |
||
Druhá várka se pekla klasicky z hladké mouky – velice jednoduchý recept – kromě hl.mouky se přidala jen voda, kmín, cukr, sůl a sušené droždí.
Všechny upečené chleby se vážily a zapisovala se každá drobnost. |
||
Během testování nás fotil Lukáš Procházka z Mladé fronty… kdy článek vyjde netuším, redaktorka se mi již bohužel neozvala, jediný kdo mne dále kontaktoval byla pracovnice z PRE, která mi poslala výsledky testů, za což ji moc děkuji. | ||
Vše také natáčela Česká televize – pro pořad Černé ovce. Video si můžete přehrát v archivu. | ||
A tady jsou již povedené chleby z druhé várky. | ||
Hodnotilo se vše – vůně, struktura, vzhled, chuť apod… jako ve škole 🙂
A jak to dopadlo se můžete podívat zde. |
||
A já vím, jakou novou pekárnu si koupím, protože moje stařičká Eta již začíná dosluhovat…. :-)) A jak vidíte… značce zůstanu věrna…. :-)) a navíc se mi bude vzhledem hodit do kuchyně 🙂
A pokud vás zajímají moje ověřené recepty pro domácí pekárny, doporučuji projet rubriku Recepty pro domácí pekárny.
PS. Protože již třetí rok jsem majitelkou pekárny ETA Delicca mohu jen vřele doporučit.
|