Vždy jsem si myslela, že na mrkvovém salátu se nedá nic zkazit… až jsem jednou ochutnala v nejmenovaném stravovacím zařízení něco, co vypadalo skoro jako mrkvový salát, ale chutnalo jako osolená mrkev… a tak jsem se rozhodla, že zdokumentuji jak dělám mrkvový salát já v tajné víře, že sem třeba nahlédne kuchař výše zmíněného podniku :-)) |
Mrkvový salát je vlastně taková malá vitamínová bomba. Schválně zkusím najít jaké vitamíny obsahují všechny jeho složky. Kromě mrkve přidávám do salátu jablka, citron, olej, trochu cukru a případně čerstvý ananas. Ten nemusí být, ale budete-li mít možnost jej přidat, neváhejte…. Na kilo mrkve přidávám cca 4 větší jablka, ale vy si můžete samozřejmě upravit poměry dle svého. |
||
Mrkev si oloupejte a očistěte. Víte že, mrkev obsahuje mnoho vitamínů a jiných užitečných látek, z nichž nejvýznamnější jsou β-karoteny – dimery vitamínu A zodpovědné za červenou barvu kořene. Dále je bohatá na vlákniny a antioxidanty. |
||
Jablka do salátu přidávám kvůli šťavnatosti. Díky nim nebude salát suchý a není nutné přidávat další tekutiny. Víte že, jablka obsahují vitamín C a řadu antioxidantů, které chrání DNA v lidských buňkách a snižují tak riziko vzniku rakoviny, podobně jako množství vláknina. Jiné látky chrání mozek před Parkinsonovou a Alzheimerovou chorobou. |
||
Mrkev a jablka můžete samozřejmě nastrouhat ručně, ale protože připravuji vždy salát minimálně z kila mrkve, používám robot. | ||
Mrkev strouhám najemno. | ||
Jablka a zbytek mrkve (takové ty kousky, které zůstanou nenastrouhané pod víkem robotu) nastrouhám na hrubo. | ||
Ananasu uříznu nejdříve listy a poté okrájím hrubou slupku. Víte že ananas obsahuje vitamín A, B1, B2, niacinu a vitamin C. Kromě toho je zdrojem i některých minerálních látek, např. vápníku, železa, fosforu a draslíku. |
||
Dále je nutné vyříznout tvrdý střed. To dělám buď tak, že rozkrojím ananas na čtvrtiny a seříznu tvrdý střed nožem u každého kousku zvlášť. Nebo jako u tohoto malého ananasu použiji vykrajovač na jablka. Půl ananasu nakrájím na malé kousky, které později přímíchám rovnou do salátu a druhou půlku si nechám na ozdobení misek se salátem. |
||
Dále si připravím citronovou šťávu, kterou vymáčknu z jednoho většíího citronu. Víte, že citrony obsahují velké množství kyseliny citronové. Dále obsahují bioflavonoidy, pektin, vonné silice, provitamin A, vitamín B, cca 3 % sacharidů. Je též zdrojem vápníku, draslíku, fosforu, hořčíku, železa, zinku. |
||
Do mísy s nastrouhanou mrkví a jablky naliji šťávu z citrónu. lžíci oleje, který rozpouští vitamín A a zajišťuje jeho lepší vstřebávání (používám citronový olej od Estermann, ale lze použít libovolný) a dle chuti osladím trochou cukru (záleží na sladkosti jablíček). | ||
TIP: mnohem zdravější a zároveň i chutnější je dosladit salát medem….. | ||
Vmíchám kousky čerstvého ananasu (nenahrazujte kompotovaným, není to ono) a nechám vychladit. | ||
Podáváme ozdobené kousky ananasu. PS. Jak píši výše… dělám salát i bez ananasu, ale s ním je to prostě delikatesa…. |
||
Na ananas si můžete pořídit i kráječ na ananas a podávat salát v mističkách z ananasu. |
||
Mrkvový salát tvoří velkou část snídaní v 28denním detoxu podle Mačingové – dělá se v poměru půl napůl mrkev a jablka, sladí se medem a přidávají se do něj vlašské ořechy, rozinky a skořice… doporučuji to vyzkoušet i pokud detox nedržíte, je to opravdu výborné. |