Co je pro Italy pizza, to je pro Francouze slaný koláč quiche – čti kiš. |
Připravte si těsto z 300g hladké mouky, 125g másla, 100ml vody a špetky soli. Můžete použít i domácí pekárnu. Poté co se těsto zpracuje, dejte jej zabalené na hodinku do ledničky, bude se vám s ním lépe pracovat. Poté jej rozválejte a dejte do formy. Dno propíchejte vidlličkou. |
||
Správně by se mělo dno zatížit fazolemi, ale protože jsem doma žádné nenašla, ustříhla jsem kus pečícího papíru a přes něj dala talířek. Dejte do trouby vyhřáté na 180st a pečte 10 minut. Poté sundejte talířek a pečící papír (přípradně pečící papír a fazole) a dejte péct ještě na dalších dest minut. |
||
Mezi tím si připravte náplň koláče…můžete použít libovolnou, ale neměla by chybět slaninka, cibule, zakyaná smetana, vajíčka a muškátový oříšek…. já jsem ještě přidala žampiony a Nivu.
|
||
Na pánvičce si osmahněte nakrájenou slaninku, cibuli a žampiony. Můžete použít i houby z lesa :-)) | ||
Nastrouhanou Nivu smíchejte se vajíčky, zakysanou smetanou, osolte, opepřete, postrouhejte muškátový oříšek. | ||
Na přepečené těsto nejdříve dejte směs z pánvičky a na ni nalijte smetanovou směs. | ||
Pečte dalších 30 minut. | ||
Quiche je skvělý teplý, studený a i druhý den ohřívaný… zkuste a uvidíte…. | ||
A pokud vám zbyde těsto, udělejte z něj buď tyčky k vínu nebo jako já – vykrájejte různé tvary, upečte a přidejte do salátu místo krutonů. |