Frapé neboli ledová káva je skvělý nápoj v horkých letních dnech. Návodů jak ji připravovat je spousta, já jej mám od známé – řekyně a vždy si na ni vzpomenu, když si objednávám frapé někde v restauraci a přinesou mi našlehané mléko s kávou… 🙂 |
Na přípravu budete potřebovat kávu – nejlépe Nescafé Gold nebo Sensation. Dále plnotučné mléko, studenou vodu, cukr a led. Případně ještě vanilkovou zmrzlinu (doporučuji). | ||
Důležitým pomocníkem je tzv. frapovač. Tento je přímo z Řecka, stál 10 euro a pokud se tam letos v létě vypravíte, určitě doporučuji koupit. Je mnohem lepší než ty se spirálkami, které se dají koupit v Čechách. Tady je na konci takový zprohýbaný malý šestiúhelník. |
||
Do vyšší sklenice nasypte lžičku kávy a lžičku cukru (a to i v případě, že normální kávu nesladíte, frapé musí být trošku sladké, jinak není dobré :-)) | ||
Nalijte cca půl deci vody (opravdu to stačí) a vyšlehejte frapovačem vysokou hustou pěnu. Jak vidíte na snímku, tak z tolika málo vody se vyšlehala takto vysoká pěna. | ||
Pěna je tak hustá, že kostka ledu zůstane po vhození nahoře. | ||
Opratrně dolijte plnotučným mlékem (fajnkšmekři klidně mohou smetanou :-), přidejte led a lžíci zmrzliny, povrch pěny můžete ještě posypat skořicí
|
||
… a nezbytné brčko… sedněte na terasu a představujte si šumění moře… |
Komentáře