Tenhle recept mám od své maminky a všichni jej máme moc rádi. Dá se připravit i během roku z kompotovaných jahod, ale z čerstvých jahod je nejlepší:o) Recept pro vás připravila a dobrou chuť přeje Radka Fleková. |
Na piškot: 30dkg polohrubé mouky, 30dkg moučkového cukru, 4 vejce – z bílků vyšlehat sníh, 2 dl mléka, 1,5dl oleje, prášek do pečiva, vanilkový cukr
Na krém : jahody čerstvé nebo jahodový kompot, jahodový puding, 250g másla, vodu nebo jahodový sirup, cukr dle potřeby Na dozdobení čokoládu na vaření nebo čokoládovou polevu v sáčku. |
||
Na piškot smíchejte mouku s práškem do pečiva, cukrem, přidejte mléko, olej a žloutky. Bílky vyšlehejte a opatrně vmíchejte do připraveného těsta. | ||
Těsto upečte na plechu vyloženém pečícím papírem po dobu cca 30 min. na 180°C. Jestli je upečeno vyzkoušejte špejlí uprostřed plechu, když se těsto nelepí máte hotovo:o) |
||
Čerstvé jahody cca 8ks nastrouhejte nahrubo. Šťávu kterou jahody pustí slijte, použijete ji na uvařeni pudingu. Pokud použijete jahodový kompot, slijte šťávu a jahody rozmačkejte. | ||
Jahodový puding uvařte ze šťávy z jahod, jahodového sirupu a trošky vody – celkem má být 0,5l tekutiny. Uvařený puding nechejte vychladnout. | ||
Vyšlehejte jedno máslo (250g) s vychladlým pudingem a nastrouhanými jahodami. Oslaďte dle chuti. | ||
Množství cukru závisí na tom, jak sladké jsou jahody a také kolik sirupu použijete do pudingu. Sama dávám do krému přibližně 1 lžíci cukru. Krém by neměl být příliš sladký. | ||
Na vychladlý piškot rozetřete ušlehaný jahodový krém. |
||
Nakonec celý koláč ozdobte čokoládovou polevou. |
||
Nejlepší je koláč dát vychladit na chvilku do ledničky. Lépe se pak krájí, když je krém ztuhlý a navíc chladný jahodový krém osvěží v parných dnech. TIP: vyzkoušejte místo jahod ananasový nebo broskvový kompot , jen vždy použijte puding se stejnou příchutí jako má ovoce. |