Máte rádi dorty s vysokou vrstvou krému? A když myslím krému, nepředstavuji si kostku másla…
Na dort si připravte:
1 tvaroh
1 zakysanou smetanu
1 šlehačku
1 broskvový kompot (425ml)
1 želatinu práškovou
1 sušenky (např. Koka)
80g másla
Do sáčku se sušenkami udělejte malou dírku, aby mohl uniknout vzduch a rozdrťte je válečkem. Rozdrcené sušenky smíchejte s 80g povoleného másla.
Želatinu si nasypte do poloviny ze slité šťávy z kompotu a nechejte cca 10-20minut nabobtnant.
TIP: Pokud jste vegetariáni nebo vám z jiných důvodů vadí použití živočišné želatiny, může zkusit AGAR – lze zakoupit v prodejnách se zdravou výživou a použití je velmi podobné a je vždy na obalu.
Do formy (tato je 18cm průměr) na dno natlačte sušenky smíchané s máslem a pokryjte kousky broskví. Želatinu zahřejte (nevařte, jen nechejte rozpustit). Do nádoby si dejte šlehačku, tvaroh a zakysanku a šlehejte. Poté co se všechny tři ingredience spojí, ochutnejte a dle chuti oslaďte.
Rozpuštěnou želatinu pomalu nalévejte do smetanové směsi a pomalu šlehejte.
Nalijte do formy a dejte do lednice.
Za několik hodin je krém pěkně tuhý..
TIP: pokud použijete dia sušenky a do krému umělé sladidlo, určitě by šel tento moučník udělat i pro diabetiky… pokud máte s diabetickou dietou zkušenost, napište mi, zda by to tak fungovalo 🙂
Můžete ještě třeba přelít karamelovým topingem. Nebo pokud budete mít náladu a chuť, lze dát ovoce až nahoru na ztuhlý krém a ještě zalít klasickou dortovou želatinou…
Stejný krém jsem použila do dortu, který je upečený – těsto je podle tohoto receptu, jen jsem část neobarvila kakaem, ale oranžovým barvivem.
Potahová hmota opět z oblíbených bonbónů.
Upečený korpus vyndejte z formy, rozřízněte po šířce, spodní část vraťte do formy, nandejte krém a přiklopte vrchní částí korpusu. Po ztuhnutí potáhněte.