Tento dort jsem pekla pro mého syna k dvacetinám…. had je zvolen záměrně, protože syn je narozen v čínském znamení hada…. pokud vás zajímá v jakém čínském znamení jste narozeni právě vy, můžete si to zjistit v tomto čínském lunárním kalendáři. |
Postup korpusu a plnění dortu je naprostot stejný jako u dortu pro pány – jen jsme vše pekla v kulaté formě… Nově jsem si ale vyzkoušela práci s punčovinou. | ||
Původně jsem myslela, že hada vyříznu z piškotu, který jsem si upekla v druhé formě z poloviční dávky těsta…. to se ale ukázalo nerealizovatelné a tak jsem zvolila modelování z punčoviny… Jak získáte punčovinu?? Velice jednodušše – je to vlastně něco jako nepečené vánoční cukroví…. odřezky dortu plus případně další upečený piškot rozmačkáte vidličkou nebo v ruce, spojíte se zbylým krémem a přiléváte rum do té doby, než vám vznikne pěkná modelovací hmota. Pokud děláte dort pro děti nahradíte rum třeba ovocnou šťávou (šťávou z kompotu apod)… Z této hmoty jsem vytvarovala na dortu hada (poté co jsem pečlivě studovala na internetu jak takový had vypadá :-)) a nechala v lednici chvíli ztuhnout. Pomazala jsem celý dort krémem… tentokrát jsem vymyslela krém z pomazánkového másla do kterého jsem zašlehala pár lžic zkaramelizovaného salka. |
||
Na potah jsem si opět připravila hmotu z marschmellow bonbónů… resp. vytáhla jsem z mrazáku zbytek potahovky z dortu pro pány a z bazénu, nakrájela jsem ztuhlou hmotu na kousky, dala je do misky a nechala povolit v mikrovlnce… Vyvávlela jsem tenkou placku a překryla jí dort…. tady jsem udělala malou chybu – nenechala jsem navrchu dortu víc hmoty a tak se mi při vyhlazování potrhala…. |
||
Na hadí kůži jsem použila klasickou škrabku na brambory…. všimněte si potrhání potahovky o které jsem psala výše… nejdřív mne to rozmrzelo, ale pak jsem si řekla, že holt bude had ležet v trávě… ještě jsem přemýšlela, že zajedu koupit takové ty bonbóny, které vypadají jako kamínky, ale časově jsem to nestíhala… | ||
Na malování jsem si poprvé v životě vyzkoušela gelové potravinářské barvy. Trošku jsem je také musela ředit v alkoholu, ale jinak to šlo s nimi krásně. Poslední tečkou bylo přetření vršku těla hada měděnou barvou 🙂 |
||
Trávu jsem vytlačila pomocí strojku na česnek. Dobré je si bonbónovou hmotu dát na chvíli do MT, aby nebyla tak tuhá a dobře se protlačovala. Vždy protlačte cca 1cm, uřízněte a přiložte na dort… | ||
Na závěr jsem přidala očka, rozeklaný jazyk a římskou dvacítku. | ||
A ještě v detailu. | ||
A v řezu….
Omlouvám se za kvalitu fotek, ale oslava byla večer a focení při umělém světle není moje nejsilnější stránka…
|
||
PS. Jen malé upozornění – pokud se také pustíte do výroby dortu s hadem tak jej buď udělejte v jiné barvě než v hnědé nebo jej začněte krájet od zadní části, aby vám stále byla vidět hlava… předejdete tak huronskému smíchu hostů, kteří spatří torzo dortu v tomto stavu….
|