Tortily neboli placky do kterých se zamotá masová náplň se zeleninou, sýrem a zakysanu smetanou jsem si oblíbila při své návštěvě ve státech (nejlepší burritos dělali v TacoBell). V té době tady nebylo po této pochoutce ani vidu ani slechu… Pár let poté se objevily v prodeji jak placky tak dochucovadla náplní…. ale cena pár placek se mi zdála přehnaná a tak jsem začala experimentovat s výrobou vlastních tortill. |
Na placky (cca 12ks) si připravte: 500g hladké mouky, 280ml horké vody, 100g sádla (nejlépe domácího :-)) a čajovou lžičku soli Na přípravu jsem použila pekárnu – trošku netradičně jsem nejdříve nandala mouku, sůl a sádlo, zapnula jsem program Dort (ihned začne hnětat) a pomalu jsme přilévala horkou vodu, dokud se nevytvořilo kompaktní těsto. Poté jsem nechala ještě chvíli dobře propracovat a těsto vyndala na vál a pekárnu vypnula. Samozřejmě můžete těsto mísit ručně nebo třeba použít robot. |
||
Dále si připravte na náplň: kuřecí maso, zakysanou smetanu, strouhaný sýr, uvařenou rýži (nemusí být, ale v TacoBallu ji tam dávali a nám tam chutná) a kořenící směs od Vitany. Kořenící směs není nutná, pokud máte oblíbené koření, můžete do zakysané smetany i do masa použít právě to… ale neměl by v té směsi koření chybět římský kmín… |
||
Z těsta si vyválejte placky, měly by být opravdu tenké… válelo se to pěkně, ale kolo se mi prostě vyválet nepodařilo 🙂 | ||
Na suché teflonové pánvi pečte placky – z každé strany tak dvě minutky – poznáte to podle hnědých puchýřků na plackách. | ||
Konečná konzistence placek hodně záleží na druhu použité hladké mouky. Někdy jsou víc křupavé, jindy víc vláčně, ale pokaždé nám chutnaly…. ještě musím zkusit koupit kukuřičnou mouku a vyzkoušet to z ní… podám tu pak report.
|
||
Mezi tím, než se vám udělají placky si připravte maso. Promíchejte kuřecí maso s olejem a kořenící směsí a orestujte. Přidejte rýži a společně prohřejte. |
||
Do dobré tortily patří zelenina – jednak je tam dobrá a hlavně tam dělá kontrast k teplému masu a placce studená zelenina a zakysaná smetana…. V zeleninové směsi by neměl chybět nějaký salát (zde je ledový) nebo pekingské zelí a pokud jej budete doplňovat rajčaty použijte z nich pouze tuhou část – dužinu se semínky odstraňte, zbytečně by placku promáčela. |
||
Do zakysané smetany přimíchejte kořenící směs nebo ji okořeňte oblíbenou směsí koření…. Na teplou placku navrstvěte masovou směs, zeleninu, strouhaný sýr a zakysanou smetanu. |
||
Zamotejte a konec můžete zabalit do ubrousku či alobalu pro snadnější konzumaci (prostě aby náplň nevypadávala druhou stranou) | ||
Tortily jsou dosti syté a proto se často stane, že ne všechny sníte hned zatepla… pokud je druhý den ohřívám dělám to nad párou, jsou pak vláčnější….
|
PS. Už mi to je jasný… na kulatý placky musíte mít „udělátko“