Tento recept mám od své babičky, nedělala záviny z listového těsta, ale z tohoto universálního… vždy si ho udělala tak ze tří dávek a měla jej v lednici – jeden den byl jablkový závin, druhý den naslano a třetí třeba s pudingem…. |
Já si práci ulehčuji tím, že si těsto nechávám umíchat v pekárně, dávám program dort, aby se začalo těsto hned promíchávat, ale je nutné hlídat čas, aby se vám náhodou nezačalo i péct 🙂 Těsto si připravte z těchto surovin: 330g hladké mouky, 200g másla (případně Hery), 7 lžic vody, 1 lžíce octa, 2 žloutky, špetka soli a nechejte cca 2 hodiny zabalené odpočinout v lednici. Poté rozválejte placku. Někdo pod jablka dává nadrcené piškoty, já pokud mám, dávám celé, ale tentokrát piškoty nebyly a tak jsem použila perníčkové sušenky z Ikea (od loňských vánoc :-)) – Dejte je doprostřed placky tak, aby na obě strany od sušenek zbylo zhruba stejně těsta. |
||
Na sušenky navrstvěte nastrouhaná jablka (pokud neradi strouháte jablka, koukněte na moji vychytávku), pocukrujte (klidně více, v těstu není žádný cukr tak jediné sladké bude náplň, dejte ořechy, rozinky a skořici. Nařezejte zbytek nepokrytého těsta šikmo na cca 2cm široké pruhy.
|
||
Pruhy přes sebe střídavě překládejte. Je to snadné a vypadá to myslím lépe než klasicky zatočený štrůdlík…. |
||
A šup se závinem na plech vystlaný pečícím papírem. V druhé nohavici mám mák, protože můj manžel „teplá jablka“ nejí :-)) Sušenky pod jablky jsou důležité, protože nasají veškerou přebytečnou šťávu z jablek a ta vám nevyteče kolem závinu. Potřete zbylým bílkem a já ještě podle babičky navrch posypu krystalovým cukrem. Ale není to nutné… |
||
Pečeme na 180st cca 30 minut.Že je to hotové poznáte podle barvy… | ||
Tak a ještě můžete pocukrovat moučkovým cukrem a s chutí do toho…. závin se dobře krájí, sušenky se totiž zcela rozmočily šťávou z jablek…. |