Recept jsem před lety četla na stránkách pana Cuketky. Dlouho jsem se odhodlávala k tomu jej také zkusit, bála jsem se neúsoěchu, ale zvědavost byla silnější… a tak jsem se do toho pustila a jsem ráda, protože výsledek je exelentní… takže pokud milujete kombinaci karamelu, hrrušek, jablek a listového těsta vzhůru do toho… |
Na koláč budete potřebovat hrušky a jablka, cukr, máslo a listové těsto. Poměry záměrně neuvádím, záleží na velikosti formy, kterou na přípravu použijete. | ||
Důležitý je výběr formy – já mám teflonovou formu a tak jsem si máslový karamel připravila přímo na ní – položila jsem jí na plotnu, rozpustila trochu másla a nasypala krystalový cukr tak, aby pokryl celou formu. Pokud nemáte nepřilnavou formu, asi bych karamel udělala na nepřilnavé pánvičce a pak jej ještě horký přelila do nějaké jiné formy… ale ta nepřilnavost je docela hodně důležitá i pro následné vyklápění koláče po upečení…. |
||
Zahříváme a mícháme, až nám vznikne krásně hnědý, hladký karamelový krém. Odstavíme z ohně. Hotový karamel by měl být zlatavé barvy. Do horkého karamelu naskládáme na osminky nakrájené hrušky a jablka.
|
||
Jablka a hrušky předem samozřejmě oloupeme a zbavíme jadřinců… | ||
Listové těsto rozválejte a pokryjte jím jablka. Kraje ořízněte podle formy a zatlačte dovnitř… PS. Já jsem si ještě chtěla pohrát a vykrájela jsem ze zbytku těsta jablíčka. Na několika místech jsem propíchala koláč vidličkou…. |
||
Až když byl koláč v troubě, uvědomila jsem si, že to moje zdobení je tak trošku zbytečné, protože jsem vlastně ozdobila dno 🙂 Proto jsem ještě ze zbytečků listového těsta vykrájela další tvary jablíček a dala je péci samostatně a těmi jsme ozdobila již upečený koláč. Koláč pečte na 180st cca 25minut. Poté jej ještě horký překlopte na talíř. Proto je dobré použít kulatou formu a mít k ní talíř o trošku větší. |
||
Nejlepší je tento koláč teplý s vanilkovou zmrzlinou… tu jsem bohužel neměla… škoda…
|