Vaflovač je úžasná věcička – pomůže vám vykouzlit rychlé občerstvení, brilantní snídani nebo ve slané verzi třeba chutnou večeři.
Zkoušela jsem mnoho sladkých receptů a nakonec u nás doma zakotvily dva – jeden – křehké vafle – chutná mému synovi a dceři a druhý – křupavé vafle – chutnají mému manželovi a mně. Takže zkuste a uvidíte do které skupiny se přidáte právě vy 🙂
Zkoušela jsem i kynuté vafle – jak jinak kynuté těsto miluju, tak v případě vaflí mne zklamalo.
TIP: Zapomeňte na naběračky, lžíce a upatlaný vaflovač. Pořiďte si vyšší nádobu s dobrým „zobáčkem“ na nalévání. Mixuji přímo v nádobě a nalévám na ploténky tolik, kolik potřebuji. Ani kapka nazmar 🙂
Křupavé vafle:
125g másla
100g cukru krupice
1 vanilkový cukr
2 vejce
250g polohrubé mouky
100ml vody – nejlépe perlivé
100ml mléka
1/2 balíčku prášku do pečiva
Máslo rozpustím v mikrovlnce a potom smíchám s ostatními surovinami. Kypřící prášek smíchaný s moukou přisypávám naposledy.
Křehké vafle:
100 g polohrubé mouky
200 g hladké mouky
500ml mléka
75 g cukru,
100 g rozpuštěného másla
2 vejce
špetka soli
1/2 balíčku prášku do pečiva
Postup stejný jako u křupavých vaflí.
Vaflovač vždy před prvním nalitím těsta vymažu silikonovou mašlovačkou trochou oleje. Lze ale použít i sádlo. Na další vafle už nevymazávám, vždy jen poprvé. Hlavně proto, že mám vyndávací plotýnky a myji je v myčce.
TIP: Pokud nemáte čerstvé ovoce na rozmixování použijte trik, který jsem okoukala u Belgičanů – používají na vafle řídkou marmeládu. Využít můžete prázdnou lahev od kečupu, kterou vymyjte a naplňte marmeládou a nařeďte ji převařenou vodou. Proklepejte a uchovávejte v lednici…. a pokud připravujete vafle jen pro dospělé, přidejte místo části vody alkohol 🙂
Ještě doplňuji na četné dotazy – vlastnila jsem mnoho let vaflovač/sendvičovač Tefal Avante SW602033 černý/nerez a byla jsem s ním spokojená – hlavně proto, že se dá díky výměnným plotýnkám použít jako toustovač i jako vaflovač a plotýnky můžete mýt v myčce na nádobí. Ale protože nic nevydrží věčně, ani láska k jedné slečně, odporoučel se i on po cca 12 letech do věčných lovišť… a tak jsem si pořídila novou lásku – opět TEFAL a tentokrát s možností dokoupit mnoho výměnných plotýnek… takže se těšte na spoustu novinek…. jako například na donuty, sušenky, využití na listové těsto…..
Samozřejmě, že už jsem zkoušela i vegan a bezlepkové vafle – v půjčeném vaflovači….
Bezlepkové jsou také tyto jablečné vafle v mém videoreceptu:
A samozřejmě ihned na mém novém toustovači Tefal 4v1….
Další bezlepkovou variantou jsou křupavé pohankové vafle.
A zkusila jsem i banánové: banán rozmixovat v hrnku mléka, přidat lžíci oleje, hrnek špaldové mouky, půl prášku do pečiva, špetku soli.
Přirozeně bezlepkové jsou i ovesné vafle.
A protože bezlepkových vaflí není nikdy dost, tak jsem experimentovala dále – tentokrát i s aquafabou – a vznikly úžasně křupavé bezlepkové vafle….
A jedno ráno jsem z radosti natočila video…. recept je v něm, jen jsem zapomněla zmínit dvě lžíce oleje do těsta…. 🙂
Kromě sladké varianty jsem vyzkoušela i slanou variantu, která může být skvělou večeří či svačinou.
A samozřejmě lze je udělat i bezlepkové.
A pokud se stravujte běžně, tak samozřejmě můžete na vafle použít i živočišné složky jako u tohoto receptu na slané vafle, které jsem dělala již dříve….