Další z řady nepečených dortů – tentokrát jsem si pohrála i s vrstvením piškotů – dort byl totiž určen mému manželovi – otci mých dětí – k nedělnímu Dni otců 🙂 |
Na krém si připravte – smetanu ke šlehání, pomazánkové máslo bez příchuti a zakysanou smentanu (v tomto případě ochucenou) a jeden velký balík piškotů a jeden malý – doporčuji značku Opavia (zkoušela jsem i jiné firmy a prostě to nebylo ono…. Na oslazení používám dva vanilkové cukry. | ||
Na potírání piškotů zalijte lžičku rozpustné kávy deckou horké vody a přidejte půl deci likéru (případně rumu či jiného voňavého alkoholu). Pokud budou dort jíst děti, můžete alkohol i kávu vynechat a piškoty potírat třeba ovocnou šťávou… ale už to bude zase jiný moučník 🙂 | ||
Použijte dortovou formu a vrstvěte – vždy naskládejte piškoty, potřete a dejte vrstvu krému. Krém připravíte vyšleháním šlehačky do polotuha a poté zašleháním zakysané smetany, vanilkových cukrů a pomazánkového másla. Pokud použijte ochucenou (tj. sladkou) zakysanou smetanu, není třeba více sladit. Piškoty jsou sladké dost… pokud pracuji s neochucenou zakysankou, přidávám ještě lžíci cukru. Záleží ale na vás – krém ochutnejte a případně oslaďte jak jste zvyklí. |
||
Krém vždy rozetřete do roviny. | ||
Po dvou vrstvách piškotů dejte na krém ovoce – čerstvé nebo kompotované, ale třeba borůvky jsou skvělé nasypat do dortu zmražené. Ovoce opět zatřete krémem. | ||
Na ovoce přijdou opět dvě vrstvy piškotů a krému. Poslední vrstvu tvoří krém. | ||
Z obalu od vanilkového cukru jsem vystříhla srdíčko a položila na dort a posypala jsem kakaem přes cedníček. Poté jsem papír sejmula a dort pro oslavence byl hotov… | ||
Důležité je odležení v ledničce – nejméně 6 hodin, nejlépe přes noc.
|
Komentáře