Placičky z kuřecího masa vyrábím pokaždé, když zapomenu vyndat včas zmražené maso… Na placičky totiž potřebuji nakrájet malé kousíčky a ty se dokonce z mírně povoleného masa krájí mnohem lépe než z čerstvého. A nakrájené poté mnohem rychleji rozmrznou úplně. |
Na čtyři porce placiček budete potřebovat: 500g kuřecího nebo krůtího masa Poté nabízím dvě možnosti dochucení. Té první variantě se na internetu často říká čínské placičky… snad kvůli té sojové omáčce 🙂 Na tuto pikantnější variantu smíchejte pokrájené maso s 3 vejci, 4 lžícemi solamylu, 4 lžícemi oleje, 2 lžícemi sojové omáčky, grilovacím kořením a buď jednou jemně pokrájenou cibulí nebo 5 prolisovanými stroužky česnek – pokud nejste zvyklí více solit, tak již nesolte – koření i sojová omáčka jsou dost slané. |
||
Druhá varianta je jemnější, mám ji do Visnery – je to prý ruská varianta placiček. Maso smíchejte s 100g libovolného sýra dle vaší chuti (zkusila jsem Nivu nahrubo nastrouhanou, bylo to velice dobré), 2 vejce, 3 lžíce majonézy, 2-3 lžíce škrobové moučky, sůl, pepř a případně další koření dle chuti… lze použít kari, poté mají placičky obzvláště jemnou chuť nebo nějakou pikantnější směs… záleží na vás a vašich chutích… |
||
Maso nakrájené na malé kousíčky promícháme s ostatními ingrediencemi. Pokud použijete do druhé varianty tavený sýr, rozmixujte ho nejdřív s vajíčky a majonézou, pokud strouhaný (já to zkoušela napoprvé s Nivou, protože jsem jiný doma neměla), stačí nastrouhat nahrubo. Nechejte chvíli proležet (teda ideálně je několik hodin, ale tolik času nikdy nemám :-)) Osmažte na teflonové pánvi dozlatova. Netřeba téměř vůbec používat tuk, stačí pánvičku lehce přejet mašlovačkou namočenou v oleji. Placičky v sobě mají v sobě buď olej nebo majonézu. |
||
Podáváme se zeleninou, opečenými bramborami nebo jinými přílohami dle vaší chuti. Já často dělám hranolky – ale nasucho – kupuji mražené vlnkované – nasypu na plech na peč.papír a než dosmažím poslední placičku jsou hranolky hotový… a nevím – buď jsme si už na to zvykli, ale nějak mi vůbec nepřijde rozdíl mezi těmito a smaženými… |
||
Velkou výhodou tohoto receptu je i to, že pokud se vám nechce stát u plotny, můžete udělat placičky na plech – nejlépe opět vystlaný pečícím papírem… zlatý vynález…. a šoupnout je do trouby… Sice mi jednou někdo řekl, že z pánvičky je to lepší, ale já osobně v tom nevidím rozdíl…. vyzkoušejte a napište mi jak to vidíte vy…. Dobrou chuť…
|