Moje rodina má ráda kuličky v Ikea, ale protože nejbližší Ikeu máme 150km daleko, tak nemáme šanci mražené kuličky, které se dají v Ikea koupit dovézt domů, tak jsem vymyslela domácí variantu… |
Na kuličky můžete samozřejmě použít vlastní směs mletého masa, ale naše rodina si oblíbila jemně mleté maso z Globusu… | |
Protože původně je maso určené na pečení vcelku, a je tudíž velice jemné, a proto do něj (pokud chci modelovat kuličky) přidám asi hrnek strouhanky. Samozřejmě můžete ještě maso okořenit – pokud děláte z tohoto mletého masa poprvé, zkuste si opéct trochu masa, ochutnat a případně ještě dokořeňte dle vlastní chuti. | |
Z masa vymodelujte kuličky – přiznám se, že si nějak nehraju na dokonalost, protože co si budeme nalhávat, tohle jídlo má stejně krátkého trvání
TIP: pracujte navlhčenýma rukama, půjde vám to lépe… |
|
Na teflonové pánvi na lžíci oleje opečte kuličky ze všech stran na mírném ohni. Samozřejmě by to šlo i v troubě, záleží na vás… | |
Po opečení kuliček je vyndám ven z pánvičky a na výpeku opeču dozlatova jednu jemně nakrájenou cibulku. Nedávno jsem objevila v Ikea sušenou smaženou cibulku, takže pokud spěchám, tak rovnou do pánve naliju vývar a do něj nasypu asi lžíci sušené cibulky. Udělá to stejnou službu. | |
Osmaženou cibulku zalijte vývarem (samozřejmě opět lze nahradit slepičím bujónem rozmíchaným v horké vodě) a chvilku povařte. Můžete samozřejmě ještě okořenit dle chuti – já přidala lžičku gyros koření a trochu římského kmínu. | |
Přilijte asi dvě deci smetany – já používám smetanu do kávy s 10% tuku, myslím, že chuťově je to stejné jako tučnější typy smetan… opět chvíli povaříme, aby se chutě spojily… | |
Poté přeceďte přes jemný cedník a propasírujte – tj. lžící třete obsah cedníku tak, aby v cedníku zůstaly opravdu jen hrubé kusy… čistou lžící setřete vše zespod cedníku do omáčky… |
|
Vraťte omáčku do pánve a zahustěte tmavou hotovu jíškou.
Kuličky buď vraťte zpět do pánve a prohřejte (tak to máme rádi my, kuličky jsou pak jemnější, natáhnou do sebe chuť omáčky) |
|
Nebo jen omáčkou přelite hotové kuličky. Poté zůstanou kuličky křupavější. Podávejte dle libosti s br.kaší, hranolkami, bramborem apod.
A ještě odkaz na zajímavý článek na toto téma od Šárky GURMÁNKY … |
Komentáře